МО харесало изтребители трета употреба

МО харесало изтребители трета употреба
Дни след като МС даде мандат на военния министър Аню Ангелов за преговорите, стана ясно, че работната група за избор на изтребител е харесала офертата на Португалия, която предлага на българските ВВС девет F-16, блок 15, MLU. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Военното министерство е харесало португалски изтребители F-16 трета употреба.

Итребителите са летели първо в американските ВВС, като преди 13 години са стрували доста по-евтино, отбеляза вестник „Сега“.

Правителството вече разреши преговорите за покупка на употребявани изтребители преди коледните празници, като за девет самолета България се очаква да плати 700 млн. лв., което е двойно повече от 268 млн. долара, която Португалия е платила през 1999 г. на САЩ, при това за покупка на 25 употребявани F-16, блок 15.

Дни след като МС даде мандат на военния министър Аню Ангелов за преговорите, стана ясно, че работната група за избор на изтребител е харесала офертата на Португалия, която предлага да продаде на българските ВВС девет F-16, блок 15, MLU.

Шефът на работната група ген. Румен Радев заяви, че офертите, които покриват българските изисквания, са нови „Грипен“ от Швеция, употребявани „Юрофайтър“ от Италия и F-16 от Португалия, предаде „Преса“.

Радев обясни, че офертата на Португалия е по-ниска от другите предложения и включвала всичко необходимо за самолетите, докато в ценовите предложения на „Грипен“ и „Юрофайтър“ са включени предимно самолети без въоръжение и с минимално наземно оборудване.

Той твърди, че изтребителите могат да се ползват още 25 години, въпреки че са 30-годишни, като военният министър също защити португалското предложение.

„Самолети на старо са например МиГ-29, които са купени 80-те години и които не са претърпели никаква модернизация. За самолетите, за които става въпрос, всяка година, всеки три години преминават определена модернизация - смяна на системи, смяна на двигатели. Така че не е важно кога е произведен самолетът, а още колко живот има“, заяви Ангелов.

До 1 март се очаква да има конкретнии резултати от преговорите, на базата на които Кабинетът ще предложи инвестиционен проект за типовете самолети.

На въпрос дали не е рисковано в края на мандата да се сключва подобна сделка министърът отговори, че „нищо по-добре от края на мандата, след като има следващ мандат“.

От стенограмата на правителственото заседание от 19 декември обаче става ясно, че премиерът Бойко Борисов е предпазлив за бъдеща сделка.

„С това решение ние не отпускаме пари и не казваме срок кога, а даваме мандат на МО да може да разговаря и да имаме информация по тази тема“, са думите на премиера.

Според Борисов това ще е от полза на следващо правителство, което ще вземе информирано решение за подмяна на изтребителите.

От последното правителствено решение отпадна фиксираната сума до 700 млн. лв., както и конкретното описание на офертата „самолети, въоръжение, логистична поддръжка и обучение“.

#F-16 #министър на отбраната #Аню Ангелов #самолети #Министерство на отбраната #МО #Португалия #Кабинет #оферта #изтребители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"