Йотова праща доклад за съдебната система и Изборния кодекс до европейските институции

Йотова праща доклад за съдебната система и Изборния кодекс до европейските институции
Йотова отбеляза, че става дума за много тежка криза и в Конституционния съд, и при избора на главен прокурор, както и в Изборния кодекс. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Европейските социалисти ще информират институциите на ЕС за случващото се в българската съдебна система и за приемането на Изборния кодекс, заяви евродепутатът от групата на ПЕС Илияна Йотова.

Йотова съобщи, че по документа вече се работи и писмо до ЕК, ЕП и до Съвета на Европа, ще има и подробен анализ, „ на това, което се случва в момента в съдебната система, включително и с приемането на промени в Изборния кодекс", предаде БНР.

Евродепутатът добави, че ирландското председателство на ЕС ще бъде запознато с процесите, които се случват в България.

„Имаме достатъчно лостове и европейски институции, които се интересуват от това, което става у нас", смята Йотова, добавяйки, че до края на януари ще бъдат изпратени писма до европейските институции.

„Управляващите в момента нямат никаква полза от промени на изборните правила", каза евродепутатът.

Йотова отбеляза, че става дума за много тежка криза и в Конституционния съд, и при избора на главен прокурор, както и в Изборния кодекс, „което е абсолютно недопустимо в една демократична държава".

Според депутатите от ПЕС, най-сериозният аргумент за анализа е фактът, че България е заплашена от нов междинен доклад на ЕК по механизма за проверка и сътрудничество, което би се отразило зле за страната в тази криза, в която в момента са изпаднали всички европейски държави, добави Йотова.

„Отново ще получим солидна доза недоверие от страна на европейските институции. Последният петгодишен доклад на ЕК недвусмислено посочи, че българското правителство през последните няколко години се опитва да прави реформи единствено под натиска на европейските институции", коментира евродепутатът.

„Ние като социалистическа партия нямаме интерес и не желаем България да получи още един междинен доклад. Констатациите в момента са много по-крайни от това, което се съдържа в петгодишния доклад на ЕК", каза още Йотова.

По нейните думи, ГЕРБ нямали никакво желание да се съобразят с мнението на авторитетни организации като ОССЕ за Изборния кодекс и реагирали като „ощипани госпожици", пререкратявайки разискванията в Народното събрание.

Депутатът от ПЕС припомни, че има 32 препоръките на ОССЕ, от които 12 са абсолютно задължителни, но по нито една от тях управляващата партия не е показала, че може да гарантира.

Според нея не става дума за смекчаване на позицията от страна на ГЕРБ, а за проява на разум, тъй като желанието на опозицията е било да се проведе среща на високо ниво, където да започне диалог.

#ПЕС #Илияна Йотова #доклад #анализ #съдебна система #Изборен кодекс #България #ЕС #Европейски съюз #Европейска комисия #Европейски парламент #ЕК #ЕП #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"