Археолози открили по-старо светилище от Перперикон край Гоце Делчев

Археолози открили по-старо светилище от Перперикон край Гоце Делчев
Преди 10 години пръв започна да проучва светилището проф. Бояджиев, а разкопките през 2012 г. бяха извършвани от доц. Анелия Божкова, която също заяви, че тракийското светилище е по-древно от Перперикон. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Археолози смятат, че има тракийско светилище на 7000 години край град Гоце Делчев, което е по-древно от Перперикон.

Светилището е разположено на три хълма, на около 2 км от село Долно Дряново, община Гърмен, вдясно от пътя Гоце Делчев - Сатовча, и е наричано от местното население „Градището", предаде БГНЕС.

Там са разположени десетки каменни фигури, изобразяващи човешки профили, фигури на животни – птици, змии, риби, костенурки и други, някои от които са с гигантски размери.

Древното светилище датира от около 5000 г. пр. н.е. , като археолозите смятат, че е едно от най-големите на територията на България, а вероятно и в Европа.

Според публикация на покойния историк проф. Тодор Бояджиев от 2002 г., Градището по значимост е по-голямо дори от Перперикон, като там са открити следи от тракийска, римска и византийска култури.

Преди 10 години пръв започна да проучва светилището проф. Бояджиев, а разкопките през 2012 г. бяха извършвани от доц. Анелия Божкова, която също заяви, че тракийското светилище е по-древно от Перперикон.

Основания за това дават запазени следи от пещи за жертвоприношения, абсолютно кръгли дупки върху скали, разположени във формата на някои съзвездия и огромните фигури на човешки глави и култови животни.

Откритите останки от древните зидове са частично консервирани, има и постоянна охрана на обекта, която да пази светилището от иманярските набези.

В момента в Градището се изпълнява българо-гръцки проект на стойност 1 381 560 лева, чиято идея е обектът да стане по-достъпен и подходящ за културен и поклоннически туризъм.

#Тодор Бояджиев #светилище #Анелия Божкова #Гоце Делчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"