Подкрепата за ГЕРБ намаляла заради ниските доходи и корупцията, пише „Ройтерс“

Подкрепата за ГЕРБ намаляла заради ниските доходи и корупцията, пише „Ройтерс“
Агенцията напомня за скорошно проучване, според което нито ГЕРБ, нито БСП ще спечелят абсолютно мнозинство на парламентарните избори през юни, а пет партии вероятно ще получат представителство в следващото НС. Снимка: ЕПА, архив
A A+ A++ A

Подкрепата за ГЕРБ е намаляла заради неуспеха в преодоляването на високата безработица, ниските доходи и корупцията, въпреки че партията остава водеща политическа сила, пише „Ройтерс“ в анализ за политическите рискове в България.

Според агенцията скандалът в Конституционния съд също се е отразил на доверието в ангажимента на правителството на ГЕРБ към съдебните реформи, предаде БГНЕС.

„Ройтерс“ отбелязва още, че колебанията около изграждането на нова ядрена централа не са увеличили популярността на ГЕРБ.

Агенцията напомня за скорошно проучване, според което нито ГЕРБ, нито БСП ще спечелят абсолютно мнозинство на парламентарните избори през юни, а пет партии вероятно ще получат представителство в следващото НС.

България е преодоляла дълговата криза в Еврозоната с малко щети, благодарение на строгата фискална политика, но за сметка на бавния икономически растеж, заради който страната има един от най-ниските жизнени стандарти в Европейския съюз, отбелязва още „Ройтерс“.

Според агенцията политическото напрежение е малко вероятно да доведе до предсрочни избори, но може да увеличи лихвите по заемите за страната.

Прогнозата за икономически растеж на България е около 1% през 2013 г. спрямо 6%-7% преди икономическата криза през 2009 г.

Правителството на ГЕРБ обаче е успяло да задържи дефицита си на едно от най-ниските нива в ЕС – 1.3% от БВП, и сега може да увеличи пенсиите след тригодишно замразяване.

Корупцията и организираната престъпност все още са проблем в България, дори и 20 години след края на комунизма, които отблъскват инвеститорите, пречат на икономиката и бавят влизането на страната в Шенген, пише още в анализа.

#„Ройтерс" #България #Бойко Борисов #неуспех #корупция #икономика #ЕС #Европейски съюз #министър-председател #анализ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"