Тома Белев: В сделката за дюните са нарушени няколко закона

Тома Белев: В сделката за дюните са нарушени няколко закона
Тома Белев бе първият, който алармира в социалната мрежа „Фейсбук“, че багери заравняват защитени дюни в местността Кокала, близо до Несебър. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В сделката с дюните край Несебър са нарушени няколко закона, вината за което е комплексна, твърди природозащитникът Тома Белев.

Той коментира случая с продадените 29 дка защитени дюни в местността Кокала близо до Несебър от Министерството на земеделието и горите на частен инвеститор.

Тома Белев бе първият, който алармира в социалната мрежа „Фейсбук“, че багери заравняват защитени дюни в местността Кокала, близо до Несебър. Теренът е част от дюните в защитена зона Ахелой–Равда–Несебър от мрежата „Натура 2000“.

Държавата е загубила най-малко 3,5 млн. лв. от неизгодна сделка на Министерството на земеделието и храните в края на годината. Става въпрос за продажбата на 29 дка пясъчни дюни край Несебър, включени в държавния горски фонд, които са продадени на цена под данъчната оценка от ведомството на Мирослав Найденов, а след това мълниеносно препродадени на шест пъти по-висока цена.

Теренът с пясъчни дюни попада на първа линия на морето, защото отстои на 100 метра от брега, където по закон строителството върху дюни е забранено, посочи още Тома Белев.

Тези разкрития доведоха до свикването на извънредната пресконференция по-малко от 12 часа преди настъпването на Новата 2013 година.

На нея министър Мирослав Найденов обяви, че органите на ДНСК са разпоредили спиране на всякакви строителни дейности в обекта край Несебър.

„Нашата критика е, че се е допуснало заради слабото прилагане на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие този имот да стане предмет на разпоредителна сделка, да започне да се застроява“, обясни Тома Белев пред БГНЕС.

Според Белев в случая вината е комплексна и е свързана с неприлагането на няколко закона - Закона за устройството на Черноморието, Закона за биологичното разнообразие, Закона за горите.

„Не е едно лице, което да го покажем, тук има пропуски в редица процедури в държавата“, заяви той.

По думите му законът би се спазвал, ако е по-ясен.

„След като законът казва, че тези дюни не трябва да се унищожават, да се застрояват, те трябва да се картират. И като не са включени в кадастър, всеки си измива ръцете после с „Аз откъде да знам?“, допълни Тома Белев.

„Тук става въпрос за нещо много елементарно – това са едни дюни, които още по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие върху тях е забранено да се строи и са обявени за публична държавна собственост. И държавата чрез своята агенция по кадастър трябваше да ги опише и да ги картира, да се прилага законът. Обаче това не е извършено и съответно те продължават да бъдат обект на търговски сделки, което не е правилно“, обясни още Тома Белев.

Природозащитникът не остана учуден от факта, че земеделският министър Мирослав Найденов и неговата заместничка Светлана Боянова не бяха запознати със случая до последните часове на миналата година.

Той обърна внимание, че като част от административните процедури в основата на сделката участва и лицензиран експерт-оценител.

По думите му именно този оценител и местните власти, които са провели съгласувателните процедури, не са си свършили работата на място, а не чиновниците в София, които извършват административните процедури.

Според него тази сделка трябва да се преразгледа, държавата да върне парите на собственика и да се започне рекултивация на територията, защото опазването на дюните е приоритет на ЕС и тяхното унищожаване е наказуемо.

Според Белев няма да се стигне до намеса на европейските институции при решаването на този екологичен проблем.

„Според мен това е правилният път, да разрешаваме проблемите в България, не да търсим посредничеството на ЕК. Все пак ние сме българи, най-много трябва да ни боли за българската природа и ценности“, каза в заключение Тома Белев.

#Тома Белев #Дюни #Несебър #НАТУРА 2000 #Министерство на земеделието и храните #МЗХ #Мирослав Найденов #Светлана Боянова #ДНСК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »