Сърбия се надява на дата за преговори с ЕС през 2013 г.

Сърбия се надява на дата за преговори с ЕС през 2013 г.
Сръбският вицепремиер за европейската интеграция Сузана Грубйешич заяви, че ключово условие за напредъка на Сърбия е решаването на въпроса за Косово. Снимка: ЕПА, архив
A A+ A++ A

Сърбия ще започне преговорите за членство в Европейския съюз през 2013 г., заяви вицепремиерът за европейската интеграция Сузана Грубйешич.

В ефира на белградското радио „B92“ Грубйешич каза, че ключово условие за напредъка на Сърбия е решаването на въпроса за Косово, предаде „Дневник“.

Сръбският министър обаче добави, че признаването на независимостта на провинцията няма да бъде поставено като условие.

„Можем да очакваме да получим изплъзващата се дата за начало на преговорите, която е важна за това целият процес на евроинтеграция да стане необратим и така да можем да променим обществото по време на този процес“, каза още Сузана Грубйешич.

Според нея март е първият възможен момент, в който ЕС може да реши дали да даде на Сърбия дата за начало на преговорите през юни.

„Това не е мое мнение, то е мнение на всички, които следят процеса. Единственото и най-важно условие за датата е напредък в диалога с Прищина“, убедена е Грубйешич.

Вицепремиерът добави, че вече е постигнат напредък благодарение на срещата между сръбския премиер Ивица Дачич и косовския му колега Хашим Тачи, което показвало ясно готовноста „думите да се превърнат в действие, да се приложи това, за което е постигнато споразумение“.

„Косово или ЕС е фалшива дилема“, категорична бе Грубйешич.

Министърът прибави още, че не е притеснена от думите на германския канцлер Ангела Меркел, че ЕС не е в състояние да приема нови членове, което според нея означавало само, че ЕС очаква да види сериозни действия от Сърбия.

#Сърбия #Косово #преговори #дата #членство #ЕС #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници