НОИ вече изплаща по-бързо болничните

НОИ вече изплаща по-бързо болничните
Внасянето на болничния лист вече няма да става след начисляване на заплатата за съответния месец, а в срок до 15-о число на месеца, който следва този на издаването на болничния. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

От 1 януари влиза в сила и новото правило за представяне на болничните листове пред НОИ, с което ще се ускори изплащането им.

Внасянето на болничния лист вече няма да става след начисляване на заплатата за съответния месец, а в срок до 15-то число на месеца, който следва този на издаването на болничния, информира БНР.

Шефът на отдел „Парични обезщетения“ в НОИ Сълза Георгиева обясни, че ако работодателят и служителят са се споразумели до 25-о число на месец февруари да бъде изплатена заплатата за януари, досега работодателят е бил длъжен до два работни дни след изплащане на възнаграждението, т.е. до 27 февруари, да представи болничните листове за януари.

Досега НОИ разполагаше със срок до 20 март да изплати полагащите се парични обезщетения, но с новите изисквания, дори работодателят да запази това 25-о число за изплащане на възнагражденията, той вече ще може да представя болничните листове най-късно до 15 февруари.

Последният срок, в който НОИ трябва да преведе дължимите обезщетения, е 8 март.

Същата схема важи и за самоосигуряващите се лица за издадени болнични листове през предходния месец, както и ако се иска изплащане на обезщетение за отглеждане на малко дете.

#НОИ #болнични #работодатели #болнични листове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници