България търси световни компании за „Силистар“, спира сегашния конкурс

България търси световни компании за „Силистар“, спира сегашния конкурс
Министърът възнамерява да прекрати сегашния конкурс, спечелен от фирма „Ледербел БГ“, независимо от резултата по делото, водено от конкурентите й във Върховния административен съд. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

България ще обяви нов конкурс за  проучване за нефт и газ в блока „Силистар“ в Черно море, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

В интервю за вестник „Стандарт“ Добрев заяви, че България ще опита да привлече световни компании, като гарантира открит и прозрачен конкурс.

Министърът възнамерява да прекрати сегашния конкурс, спечелен от фирма „Ледербел БГ“, независимо от резултата по делото, водено от конкурентите й във Върховния административен съд.

„Ледербел БГ“, в която участва собственикът на консултантска къща „Фронтиер“ Красимир Георгиев, получи разрешението за проучване в блока „Силистар“ през февруари 2011 г., но Държавната финансова инспекция установи големи нарушения и индикации за измама, а резултатът от конкурса беше оспорен в съда.

„Не е добре да дадеш една трета от българското Черно море на фирма без нито един ден опит в тази дейност, със съмнително реноме на консултант и с 1000 лева в банковата сметка. Затова,  каквото и да реши ВАС, аз имам право и ще прекратя конкурса“, заяви Добрев.

Той добави, че ще стартира прозрачен конкурс, за да спечелят големи и утвърдени компании и държавата да получи десетки милиони евро бонус, да има гаранция, че блокът ще бъде проучен, „а няма да се държи пет години от някоя случайна фирма, за да се ограничи например конкуренцията на пазара на газ в България до един доставчик“.

#енергетиката и туризма #министър на икономиката #Делян Добрев #конкурс #газ #нефт #Черно море #проучване #блок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"