2.5 млрд. евро очаквани инвестиции в България през 2013 г.

2.5 млрд. евро очаквани инвестиции в България през 2013 г.
Според статистиката през 2012 г. инвестициите в Бълагрия са били с 30-40% повече в сравнение с 2011 г. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Инвестициите в България за 2013 г. може да достигнат 2 - 2.5 млрд. евро, смята изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов.

Стефанов не конкретизира определени цифри, но добави, че преките чуждестранни инвестиции зависят не само от държавата, която ги получава, но и от тази, от която идват, предаде БНР.

„Ако примерно през 2010 г. чуждестранните инвестиции бяха около 1 млрд. евро, за 2011 г. те бяха около 1.7 млрд. 2012 г. най-вероятно крайната величина на преките чуждестранни инвестиции ще бъде около 2 млрд. евро. Така че през 2013 г. е твърде възможно общият обем на инвестициите да е от порядъка между 2 и 2.5 млрд. евро", каза директорът на Българската агенция за инвестиции.

Според статистиката през 2012 г. инвестициите в Бълагрия са били с 30-40% повече в сравнение с 2011 г.

Според Стефанов, възможността да се компенсира част от разходите за труд, която предстои да влезе в сила, е най-реалният стимул за инвеститорите клас „А".

„Възможността за две години да се компенсират разходите за осигуровки е много важна и фирмите, с които в последните няколко месеца работихме, много от тях заявиха, че всъщност наличието на подобни мерки би било нещото, което би ги накарало да изберат България пред други държави, които са конкурентни в момента", коментира експертът.

Той добави, че направените от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма анализи показват, че във всички случаи плащането на тези осигуровки е много по-малко от парите, които ще влязат, ако такава фирма заработи в България.

Според последните промени в Закона за насърчаване на инвестициите сертифицираните по него компании могат да си връщат направените осигуровки за новоназначените служители за период от две години.

Условието е новите работни места да се поддържат най-малко три години за малките и средните предприятия и най-малко пет години за големите.

Новата мярка ще се прилага приоритетно за високотехнологични проекти на икономиката или в общините с безработица над средната за страната.

Текстовете обаче все още не са влзезли в сила, след като президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху Закона за насърчаване на инвестициите , тъй като не беше съгласен с текстовете, които уреждат придобиването на българско гражданство от инвеститорите.

#инвестиции #фирми #Българска агенция за инвестиции #Борислав Стефанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници