Селските райони изгоряха с 200 млн. евро от ЕС

A A+ A++ A

България изгуби първата си голяма сума от европейското финансиране заради бавно усвояване на средства.

Ощетени ще бъдат земеделците, които няма да получат предвидените близо 200 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), предаде в. „Сега”, позовавайки се на данни на екипа на министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

Като причина за отклоняването на тези 200 млн. евро се посочват мудно вървящи процедури и липса на интерес към отделни мерки по програмата за развитие на селските райони.

Според информацията на Дончев за очакваното изпълнение на оперативните програми към 31 декември 2012 г., има сериозен риск от загуба на средства през новата 2013 г.

Общият размер на усвоените евросредства по програмата за развитие на селските райони от 2007 до края на 2012 г. ще стигне 1.177 млрд. евро (прогнозата не включва единствено направените разплащания в последния работен ден – 28 декември), посочват прогнозните данни, изпратени към ЕК.

В същото време определеният за този период лимит за усвояване на средства е 1.411 млрд. евро, или с 234 млн. евро повече.

Неусвоените пари се губят, а това намалява и общия дял на европейско финансиране, което страната получава срещу плащаната ежегодно вноска за членство в ЕС, посочва БГНЕС.

Дни преди приключването на годината от Министерството на земеделието заявиха пред „Сега", че не могат да се ангажират с конкретни прогнози, защото картината е динамична.

От ведомството обаче посочиха, че одобрените до края на ноември разходи по програмата възлизат на 932 млн. евро, а през декември се очаква да бъдат разплатени други 296 млн. евро, или общо 1.23 млрд. евро, които отново са под минимума, поставен от ЕК.

Лимитите в усвояването на евросредствата са свързани с правилото, че парите могат да се усвояват в срок от 2 години след отпускането им (правилото n+2), за да не се загубят.

Провалът по традиция бе прехвърлен от земеделското министерство на предишните управляващи, уточняват от в. „Сега”.

От ведомството признават, че има сериозен проблем с усвояването на средства по агроекологични мерки, насочени към опазване на околната среда, но считат, че той се дължи на изоставане от страна на предходното правителство.

„Към момента всички допустими заявления за подпомагане по този приоритет са подпомогнати. Този факт, както и късното стартиране на програмата и забавянето в разглеждането на проекти през 2008 г. и 2009 г. обуславят риска от отчисление на средства", коментираха от МЗХ.

В същото време проблемите с тези мерки не бяха тайна и през 2011 г., когато България едва се размина със загубата на други 180 млн. евро.

За да представи парите като усвоени в рамките на 2011 г., правителството в последния момент ги пренасочи към нов гаранционен фонд за отпускане на нисколихвени кредити, който дълго време не заработи.

2013 г. ще бъде много рискова и за останалите оперативни програми. Най-реална е опасността от загуба на средства по Оперативна програма „Околна среда", където проектите са големи и тежки, а постигнатите от началото на програмния период до края на 2012 г. нива на усвояване са ниски.

Темпото ще трябва да бъде ускорено рязко и по Програмата за развитие на човешките ресурси.

С най-добро изпълнение и дори преизпълнение през 2012 г. е Оперативна програма „Транспорт", в която попада и строителството на магистралите.

Наред с високите лимити тази година страната трябва да се договаря и за финансирането за следващия програмен период, като крайните срокове ще съвпаднат с подготовката за изборите.

#България #Програмата за развитие на селските райони #ПРСР #Томислав Дончев #Министър по управление на средствата от ЕС #ЕС #ЕК #Европейската комисия #Министерството на земеделието и храните #МЗХ #Оперативна програма „Околна среда" #Оперативна програма „Транспорт"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"