Обама и Хилари Клинтън са американските идоли за 2012 г.

Обама и Хилари Клинтън са американските идоли за 2012 г.
Резултатите са от обществено допитване на вестник „Ю Ес Ей Тудей" и социологическата компания „Галъп Интернешънъл" за това на кои мъже и жен по света американците се възхищават най-много. Снимка: ЕПА, архив
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама за пета поредна година е мъжът, на който американците са се възхищавали най-много през 2012 г., сочи проучване.

Резултатите са от обществено допитване на вестник „Ю Ес Ей Тудей" и социологическата компания „Галъп Интернешънъл" за това на кои мъже и жен по света американците се възхищават най-много.

Една трета от участниците в допитването са избрали за свой идол Обама, следван от Нелсън Мандела, който получил 3% от гласовете, предаде БГНЕС.

Хилари Клинтън пък задмина първата дама на САЩ Мишел Обама, като бе избрана за жената, която американците са смятали за пример през 2012 г.

Американскуият държавнен секретар е оглавявала класацията 17 пъти, включително през последните 11 години, което е най-много в 52-годишната й история.

Клинтън е получила 21% от гласовете, а Мишел Обама едва 5%.

Хилари Клинтън беше избрана за първи път за жената, заслужаваща най-голямо възхищение, през 1993 г., когато съпругът й Бил Клинтън стана президент. Тя остана на второ място след Майка Тереза през 1995 г. и 1996 г., а през 2001 г. бе задмината от Лора Буш.

Бившият държавен секретар Кондолиза Райс заема четвъртото място, а Сара Пейлин заема петото. Бившият британски премиер Маргарет Тачър пък заема осмо място.

Кралица Елизабет II и Кейт Мидълтън са единствените кралски особи в десетката, поставеи на седмо и на десето място.

Списъкът на мъжете също е доминиран от политиците, като кандидатът на републиканците за поста на Обама Мит Ромни е на трето място, следван от евангелиста Били Греъм, Джордж Уокър Буш, папа Бенедикт XVI, Бил Клинтън и Далай Лама.

Деветото място поделят Джордж Буш-старши, Рон Пол и Джон Маккейн.

При мъжете класацията е оглавявана най-много пъти от Дуайт Айзенхауер с 12 победи, а Роналд Рейгън и Бил Клинтън са на второ място с по осем.

След Хилари Клинтън, пък се нареждат Елинор Рузвелт с 13 победи, Маргарет Тачър с шест и Джаки Кенеди – с пет победи.

#Президент на САЩ #Барак Обама #Хилари Клинтън #държавен секретар на САЩ #вестник #„Ю Ес Ей Тудей" #„Галъп интернешънъл"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"