Демократите и републиканците разрешиха „фискалната скала"

Демократите и републиканците разрешиха „фискалната скала"
Още в полунощ на 31 декември 2012 г. трябваше да влязат в сила планираните мерки за трайни строги икономии, ако демократите и републиканците не се бяха договорили. Снимка: ЕПА, архив
A A+ A++ A

Сенатът на САЩ одобри проектозакона за избягване на т. нар. „фискална скала", с който термин икономистите наричат едновременното увеличение на данъците и съкращаване на разходите.

Американският президент Барак Обама призова Камарата на представителите да приеме незабавно проектозакона, предаде БНР.

Споразумението, до което все пак успяха да стигнат републиканците и демократите, макар и два часа след крайния срок, ще забави съкращенията с два месеца.

„Трябва да отбележа, че откакто поех поста, по време на кампанията и през последните два месеца моите предпочитания са за решаване на всички тези проблеми в контекста на по-широко споразумение, по-голяма сделка, наречете го както искате, които да решат нашите проблеми с дефицита по балансиран и отговорен начин", заяви Обама.

Още в полунощ на 31 декември 2012 г. трябваше да влязат в сила планираните мерки за трайни строги икономии, ако демократите и републиканците не се бяха договорили.

Мерките включват и общо увеличение на данъците и орязване на разходите на федералното правителство, което според икономисти може да доведе до резесия за най-голямата икономика в света.

Наскоро по време на телевизионно интервю Обама заяви, че републиканците са отговорни за настоящата криза, защото не могат да приемат идеята, че данъците на най-богатите американци трябва да се увеличат „с малко".

#Барак Обама #Президент на САЩ #фискална скала #демократи #републиканци #Сенат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"