Светът посрещна пищно новата 2013 г.

Светът посрещна пищно новата 2013 г.
Първа в Европа новата година посрещна Русия, с фойерверки на Червения площад в Москва. Снимка: scmp.com
A A+ A++ A

След Азия и Австралия с техните традиционни и зрелищни фойерверки, Европа и арабският свят също отбелязаха настъпването на 2013 г.

Тържествата бяха пищни, въпреки трайно надвисналата сянка на кризата в еврозоната и нестихващото насилие в Сирия, предаде БТА.

Предсказанията за апокалипсис в края на 2012 г. не се сбъднаха и светът обърна нова страница на грегорианския календар, възприет от повечето страни през 20-ти век. 

Апокалипсисът обаче сякаш е факт в Сирия, където многобройните опити за посредничество се провалиха, а насилието между бунтовници и правителствени сили, по данни на ООН, са взели над 45 000 жертви за 21 месеца.

В Япония семействата първо посетиха храмовете, след което се настаниха пред телевизорите, за да гледат новогодишната програма. 

Експлозия от цветове и светлина откъм най-високата сграда в света Бурдж Халифа осветиха небето на Дубай в съпровод на пражката филхармония.

Първа в Европа новата година посрещна Русия, с фойерверки на Червения площад в Москва.

Около 250 000 лондончани изпратиха с пищен спектакъл от фойерверки старата година, която ще бъде запомнена с множество събития като Олимпийските игри и 60-годишния юбилей на кралицата на престола.

В Рим близо 300 000 души присъстваха на организирания в центъра на града концерт. 

Бразилският град Рио де Жанейро посрещна новата година с гигантски салют, продължил 16 минути, на плажната ивица и крайбрежния булевард Копакабана. Спектакълът беше наблюдаван от 2,3 милиона души, включително над 750 000 туристи.

Хиляди хора посрещнаха Нова година на открито в София с празничен концерт на площад „Княз Александър I".

„Сцена под звездите" се организира за 14-та поредна година от Столична община и БНТ и на нея излязоха над 10 изпълнители, ансамбли, имаше и циркови изпълнения.

#Нова година #Сирия #Русия #Европа #Азия #Дубай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"