Брахими с план за спиране на конфликта в Сирия

Брахими с план за спиране на конфликта в Сирия
По думите на Брахими, сирийците могат да изберат промяна на политическата система, като заменят президентския режим с парламентарен. Снимка: ЕПА, архив
A A+ A++ A

Международният пратеник на ООН и Арабската лига в Сирия Лахдар Брахими обяви, че има план за излизане от кризата в размирната страна.

Според Брахими, планът може да бъде „приемлив за международната общност", тъй като предложението вече е обсъдено с Русия и Сирия, предаде БНР.

Дипломатът каза, че планът за спирането на продължилият вече 21 месеца конфликт предвижда прекратяване на огъня, сформиране на правителство с действителна власт, както и президентски и парламентарни избори.

По думите на Брахими, сирийците могат да изберат промяна на политическата система, като заменят президентския режим с парламентарен.

Той обаче не даде повече подробности, нито коментира евентуалната съдбата на президента Башар Асад.

Сирийската опозиция обаче постави като предварително условие за всякакъв „национален диалог" отстраняването от власт на Асад. Позицията е подкрепена от повечето арабски и западни страни.

Опозицията обвинява Брахими, че иска да удължи режима в Дамаск.

#Сирия #конфликт #план #международен пратеник на ООН и Арабската лига в Сирия #Лахдар Брахими #президент на Сирия #Башар ал-Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници