Междуведомствена комисия започва проверка за продажбата на дюните край Несебър

Междуведомствена комисия започва проверка за продажбата на дюните край Несебър
„Писаниците, че всичко е доста под данъчната оценка, не отговарят на истината", категоричен бе земеделският министър Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

През февруари ще бъде създадена междуведомствена комисия, която да проследи цялата сделка по продажбата на 29 дка земи край Несебър, която е започната през 2007 г. , заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Найденов даде извънредна пресконференция, за да обясни излязлата преди ден информация от природозащитника Тома Белев във „Фейсбук", че багери заравняват защитени дюни в местността Кокала, близо до Несебър, предаде Информационна агенция „Фокус".

В случая с дюните става дума за изкопи и насипи на площ от 28 950 кв. м., като теренът е част от защитената зона Ахелой-Равда-Несебър от мрежата Натура 2000.

В порочната сделка министър Найденов е продал близо 29 декара защитени дюни държавна собственост на лицето Димитър Петров на 27 ноември 2012 г., пише електронното издание за разследваща журналистика „Биволъ".

Цената е 20 лв/м2, което е под данъчната оценка от 50 лв/м2. Община Несебър дори е приела наредба, че никой не може да продава имоти под данъчна оценка, но имотът не е общински, а държавен.

Още на следващия ден Димитър Петров продава закупената държавна земя на фирмата „СЛЕ груп" ООД за седем пъти по-висока цена, или по около 140 лв/м2.

Явно земята не е платена веднага и се учередява ипотека в полза на Петров, отбелязва „Биволъ".

Очевидно продажбата е изключително неизгодна за държавата, която само за 1 ден е била ощетена с 3.5 млн. лв.

Министърът добави, че в комисията могат да участват и неправителствените организации.

„Писаниците, че всичко е доста под данъчната оценка, не отговарят на истината", категоричен бе Найденов.

Той посочи, че цялата сума по продажбата е 1 141 149 лв. и 51 ст., като в нея са включени държавната такса за изключване на територията от горския фонд, компенсаторно залесяване и оценка от независим оценител.

Найденов каза, че решението за създаването на комисия е било взето след обсъждане проблема между Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на околната среда и водите, Изпълнителна агенция по горите и комисията към Министерство на земеделието и храните, която отговаря за подобни случай.

С доклада от проверката ще бъде запознат и премиера Бойко Борисов, както и медиите, увери министър.

Шефът на ДНСК Милка Гечева посочи, че строителство на територията на дюните няма, а решението да се спрат дейностите по разчистване на терена е на самите строители.

#„Биволъ" #„Фейсбук" #Тома Белев #пресконференция #Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #Несебър #ДНСК #„СЛЕ груп" #Дюни #Кокала #Междуведомствена комисия #проверка #сделка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"