Найденов: Дюните край Несебър не се застрояват

Найденов: Дюните край Несебър не се застрояват
Найденов даде извънредна пресконференция, за да обясни излязлата преди ден информация от природозащитника Тома Белев във „Фейсбук", че багери заравняват защитени дюни в местността Кокала, близо до Несебър. Снимка: МЗХ
A A+ A++ A

Органите на ДНСК са разпоредили спиране на всякакви строителни дейности по дюните край Несебър, заяви земеделският министър Мирослав Найденов.

Найденов даде извънредна пресконференция, за да обясни излязлата преди ден информация от природозащитника Тома Белев във „Фейсбук", че багери заравняват защитени дюни в местността Кокала, близо до Несебър, предаде БГНЕС.

„Да ме извинява министър Павлова, ама съгласно чл. 25 на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, не само кметовете на общините, но и министърът на регионалното развитие оказва контрол по спазването на закона. А в случая с дюните на Несебър са нарушени точно два члена на закона - чл. 6 ал.4 т.4, определящ, че дюните са публична държавна собственост и чл. 10 ал.2 т.1, забраняващ строителството и поставянето на преместваеми обекти и съоръжения на пясъчните дюни", пише Белев.

Природозащитникът цитира и чл. 147 ал.1 т. 8 на Закона за устройство на територията, според който изкопи и насипи с дълбочина или височина до 1м и с площ до 30 кв. м са строеж, но за тях не се изисква инвестиционен проект.

В случая с дюните става дума за изкопи и насипи на площ от 28 950 кв. м., като теренът е част от дюните в защитена зона Ахелой-Равда-Несебър от мрежата Натура 2000.

В порочната сделка министър Найденов е продал близо 29 декара защитени дюни държавна собственост на лицето Димитър Петров на 27 ноември 2012 г., пише електронното издание за разследваща журналистика „Биволъ".

Цената е 20 лв/м2, което е под данъчната оценка от 50 лв/м2. Община Несебър дори е приела наредба, че никой не може да продава имоти под данъчна оценка, но имотът не е общински, а държавен.

Още на следващия ден Димитър Петров продава закупената държавна земя на фирмата „СЛЕ груп" ООД за седем пъти по-висока цена, или по около 140 лв/м2.

Явно земята не е платена веднага и се учередява ипотека в полза на Петров, отбелязва „Биволъ".

Очевидно продажбата е изключително неизгодна за държавата, която само за 1 ден е била ощетена с 3.5 млн. лв.

Последният купувач се оказва фирма, свързана с близкия до управляващите бизнесмен Чавдар Александров, и вероятно затова тя бързо получава разрешително за строеж на новия ваканционен комплекс, пишат още в „Биволъ".

В последния работен ден преди коледните празници, фирмата получава от община Несебър разрешително за строеж, като се предвижда върху терена да се строи комплекс от двуетажни жилищни сгради.

ДНСК в Бургас обеща проверка по случая на 2 януари.

Според директора на РИОСВ – Бургас Бойчо Георгиев и главния архитект на Несебър Валентин Димов обаче мястото до Несебър никога не е било категоризирано като пясъчни дюни.

#„Биволъ" #„Фейсбук" #Тома Белев #пресконференция #Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #Несебър #ДНСК #„СЛЕ груп" #Дюни #Кокала

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"