Меркел призова германците за още търпение и смелост през 2013 г.

Меркел призова германците за още търпение и смелост през 2013 г.
По думите на Меркел, реформите, които се провеждат в Европа, започват да имат ефект, но все още е нуждно много търпение, тъй като „кризата все още е далеч от своя край". Снимка: ЕПА, архив
A A+ A++ A

В обръщение си към германците послучай Нова година, канцлерът Ангела Меркел призовава сънародниците си към търпение и смелост.

Меркел заяви, че икономическата среда през 2013 г. ще бъде по-трудна, отколкото през 2012 г., предаде Дарик.

„Това не трябва да ни обезкуражи, а по-скоро да ни стимулира", добави германският канцлер.

По думите на Меркел, реформите, които се провеждат в Европа, започват да имат ефект, но все още е нуждно много търпение, тъй като „кризата все още е далеч от своя край".

Консервативният лидер, която ще се кандидатира за трети мандат на парламентарните избори през септември 2013 г., заяви, че безработицата в Германия е най-ниска, а броят на работните места е най-висок от обединението на страната преди 22 години досега.

Въпреки че Германия се радва на по-добра икономическа ситуация, в сравнение с повечето от страните в ЕС, тя се забави през 2012 г.

Ръстът на брутния вътрешен продукт на Германия за третото тримесечие на 2012 г. беше 0.2%, след 0.3% през второто тримесечие и 0.5% през първото.

Според Бундесбанк най-голямата икономика в Европа е изправена пред забавяне, като дори е възможна кратка рецесия.

Германската централна банка също предвижда стагнация на икономиката на страната през 2013 г. с ръст на БВП от едва 0.4%, след 0.7% през 2012 г.

Канцлерът призова и за по-добър надзор на международните финансови пазари.

„Светът не си взе достатъчно поука от ужасната финансова криза от 2008 г. Повече никога такава липса на отговорност не трябва да се случи. В социалната пазарна икономика държавата е покровител на реда и хората трябва да имат доверие в това", каза Меркел, цитирана от БГНЕС.

Противоположно на думите й обаче наскоро германският министър на финансите Волфганг Шойбле и на френският президент Франсоа Оланд твърдяха, че най-лошото от кризата е „зад нас".

#Канцлер на Германия #обръщение #икономика #криза #Нова година #Ангела Меркел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"