Изтокът посреща пръв Новата година

Изтокът посреща пръв Новата година
Хиляди туристи и жители на Париж ще бъдат на Шанз Елизе, за да се любуват на красивите фойерверки, посрещащи Новата година. Снимка: ЕПА, архив
A A+ A++ A

Идването на Новата година започва от азиатските острови на Южния Пасифик, следвани от Нова Зеландия и Австралия.

За първи път в Мианмар, която излиза от десетилетия на изолация, ще празнуват с огромно пиротехническо шоу, в което ще участват 50 000 души, предаде Дарик.

Повече от 1.5 милиона души ще се радват на традиционните фойерверки, които осветяват небето всяка година в Сидни.

„Честването на Нова Година в Сидни е известно по целия свят и се гледа от повече от 1 млрд. души, не само защото това е първото голямо шоу за 2013 г., но и защото то е най-красивото", каза кметът на Сидни.

Грандиозният спектакъл е реализиран през 2012 г. и е озвучен от австралийската поп звезда Кайли Миноуг.

В Япония семейства по традиция посетщават храмовете, преди да застанат пред телевизионните екрани за последното предаване за годината „Koхаку Ута Гасен", което гледат 40% от японците.

Във Филипините този път посрещането на Новата година ще бъде под знака на тайфуна „Бофа", който отне живота на повече от 1000 души в началото на декември на южния остров Минданао.

В Дубай множество фойерверки ще освети 200-етажния небостъргач „Бурж Халифа", койт е най-високата кула в света, на фона на симфоничната музика, изпълнена на живо от Пражката филхармония.

В Москва тържествата ще започнат с фойерверки над Червения площад в руската столица, въпреки зимната виелица.

Два часа след новата 2013 г. идва и в България, където за поредна година се организира „Сцена под звездите" в центъра на София, предавана пряко по БНР.

Хиляди туристи и жители на Париж ще бъдат на Шанз Елизе, за да се любуват на красивите фойерверки, посрещащи Новата година.

От другата страна на Атлантическия океан хиляди хора ще бъдат на Таймс Скуеър в Ню Йорк, за да присъстват на вековната традиция - спускане в продължение на 60 секунди преди полунощ на многоцветна кристална топка.

Специално участие в шоуто ще вземат Тейлър Суифт, Карли Рей Йепсен и южнокорейският изпълнител Сай, чийто хит „Gangnam Style" мина 1 млрд. гледания в интернет.

#Изток #Нова година #посрещане #фойерверки #Австралия #Япония #Русия #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници