Обама не се споразумя с републиканците за „фискалната скала"

Обама не се споразумя с републиканците за „фискалната скала"
Разговорите във Вашингтон трябваше да свършат със споразумение, с което да бъдат избегнати строгите икономии от полунощ, заедно с идването на новата 2013 г. Снимка: ЕПА, архив
A A+ A++ A

Срещата между републиканците и демократите в САЩ, на която трябваше да бъде постигнато договаряне за справянето с фискалната пропаст в страната завърши с неуспех в неделя.

Разговорите във Вашингтон трябваше да свършат със споразумение, с което да бъдат избегнати строгите икономии от полунощ, заедно с идването на новата 2013 г., предаде Дарик.

Американският президент Барак Обама и републиканците се обвиняват взаимно, че са отговорни за кризата, наречена „фискална скала".

„Все още има значителни различия между двете страни, но преговорите продължават. Ние винаги имаме време за постигане на споразумение и възнамеряваме да продължим да преговаряме", заяви лидерът на демократите в Сената Хари Рийд.

Рий допълни, че демократите ще се върнат за преговори в понеделник, тъй като в момента се провеждат срещи с лидера на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл.

Двамата се опитват да постигнат компромисно решение за Сената и за Камарата на представителите, където републиканците доминират.

Още в полунощ на 31 декември 2012 г. трябва да влязат в сила планираните мерки за трайни строги икономии, ако демократите и републиканците не успят да договорят друго дотогава.

Мерките включват и общо увеличение на данъците и орязване на разходите на федералното правителство, което според икономисти може да доведе до резесия за най-голямата икономика в света.

Наскоро по време на телевизионно интервю Обама заяви, че републиканците са отговорни за настоящата криза, защото не могат да приемат идеята, че данъците на най-богатите американци трябва да се увеличат „с малко".

Изказването предизвика коментар от председателя на Камарата Джо Бойнър, който каза, че „американците, които избраха президента Обама да ръководи, не са виновни", визирайки отказа на Обама да се изправи срещу собствената си партия.

Ако демократите и републикаците все пак стигнат до компромис, вторите ще трябва да гласуват след 1 януари нови облекчения за средната класа, но без да вдигат данъците, както бяха обещали, предаде БГНЕС.

В петък Обама заяви, че ако Рийд и Макконъл не стигнат компромисно решение, приемливо за всички, ще поиска от Рийд да внесе законопроект за блокиране на увеличаването на данъците и автоматичното влизане в сила без гласуване, принуждавайки републиканците да поемат отговорността за задънената улица.

#Мич Макконъл #Хари Рийд #Сенат #републиканци #демократи #фискална скала #Президент на САЩ #Барак Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"