Каква беше 2012 г. за България? (Според Novinite.bg, Novinite.com, Novinite.ru)

Каква беше 2012 г. за България? (Според Novinite.bg, Novinite.com, Novinite.ru)
A A+ A++ A

В края 2012 г., журналистите на Novinite.bg, Novinite.com (Sofia News Agency) и Novinite.ru предлагат на вниманието Ви своите отговори на един ключов въпрос...*

Каква беше 2012 г. за България?

 

Въпреки че светът не свърши, икономическият апокалипсис изпрати в небитието хиляди малки и средни предприятия в България. Макар наричани „гръбнакът на икономиката", тези фирми се почувстваха притиснати от всички страни – свито търсене, нелоялна и нерегулирана конкуренция от вносни стоки (с други думи контрабанда), бюрократични пречки. Десетки хиляди българи загубиха работата си. Въпреки добрите финансови показатели, икономическото възстановяване на страната си остава само на хартия. Това за мен е най-лошата новина от изминалата година. Вярно, българите сме преживели толкова много апокалипсиса - предсказани и неочаквани - че сме изгубили чувствителност към тях. Но поредната серия от пропуснати шансове (нарочно или не) едва ли ще мотивира младите хора да не търсят шансовете си извън България.

Милена Христова

--

2012 беше година на земетресения, планински пожари и наводнения за България. Природните бедствия отключиха много човешко страдание и управленски хаос. И все пак светът не свърши. „Краят на дните" бе посрещнат с огромен ресурс от сарказъм, но и огромни надежди за преход към по-добра епоха. Ако само можеше креативността ни в преобръщането на апокалиптични предсказания да се впрегне в създаването на малки стъпки за подобряването на ежедневието?

Ирина Самоковска

--

За България 2012 г. беше разтърсваща – самоубийствен атентат с 6 жертви в Бургас, земетресение с магнитуд 5,8 по Рихтер в Перник, поредни взривове във военни складове – край „Петолъчката". В България имаше безпрецедентно недоволство – от „Орлов мост" до невиждания протест на съдии пред ВСС след уволнението на Мирослава Тодорова. После имаше нечувани сътресения в съдебната власт, но изводите и поуките като че ли останаха за 2013 г., през миналата остана само грандиозният шум от тях.

Десислава Микова

--

Изпращаме една трудна година, в която ни споходиха сериозни катаклизми, а не само битовизми – земетресения, наводнения, атентати. Продължихме да се радваме на „стабилност" в мизерията и да се впечатляваме от „горещи политически борби". Надежда вдъхва своеобразното „пробуждане" на гражданското съзнание на българина, пък макар и все още да не му е ясно за какво се бори.

Максим Василев

--

Премиерът Бойко Борисов продължи с опитите си да наложи авторитарен режим, като партията му установи пълен контрол над съдебната система и почти пълен контрол над медиите. Основната опозиционна партия, БСП, беше заета единствено с лобиране за един конкретен енергиен проект. Хората станаха още по-бедни и още по-разочаровани.

Никола Петров

--

2012 г. беше трудна за България. Състоянието на икономиката е тежко, а на политиката толкова плачевно, че изглежда комично. Мисля, че българите отново се разочароваха от поредния месия, на когото се надяваха да ги спаси. Протестите на младите хора, изостреното внимание към съдебната система и към гафовете на политиците обаче показаха, че в България се ражда гражданско общество и това е източник и повод за оптимизъм. Младите хора са надеждата на страната. Дано да останат тук.

Мария Гинева

--

Освен че оцеля след 21 декември, през 2012 г. България не преживя най-добрата си година: безработицата нарасна нечувано, основните разходи поскъпнаха, хората обедняха още повече, страната пак не се класира за Шенген. Станахме свидетели на скандали в политиката и църквата, на отказ от големия енергиен проект за строеж на втора АЕЦ, на много приключили знакови дела, в които обаче не възтържествува справедливостта. 2012-та не беше особено благоприятна и за кабинета на премиера Борисов, доверието към който спадна осезаемо. Нека в края на тази тежка година обаче бъдем оптимисти и я изпратим с надеждата за по-добро бъдеще: че икономиката на страната най-после, макар и бавно, ще започне да се възстановява, че ще има повече работа за младите хора и по-спокойни старини за пенсионерите, че през 2013 г. ни очакват повече усмивки и по-малко тревоги.

Донка Драгова

--

2012 г. беше напрегната за България и подложи на изпитание преди всички политическата култура както на управляващите, така и опозицията. България беше раздирана от ежедневни скандали в НС – причинни или безпричинни, но излизайки от „политиката", годината беше важна за гражданското самосъзнание на българина, който посмя да се самоорганизира многократно, за да защити горите си, да размаха мръсни памперски пред депутатите или да замеря с домати парламента, защото иска нещо по-добро за себе си.

Мартина Ангелова

--

2012 г. беше година на внезапни природни бедствия и продължаващо постепенно политическо заблатяване. Година на все по-силна концентрация на формални и неформални властови ресурси в изпълнителната власт и излъчилата я партия. Година на обедняване и натрупана фрустрация. Но и година на засилена гражданска активност.

Огнян Касабов

--

2012 г. беше година на икономическа стагнация, показваща, че поне в краткосрочен план за България „отникъде [икономическият] взор надежда не види". На този фон, въпреки скромния, но все пак важен напредък в строителството на някои инфраструктурни проекти и усвояването на еврофондовете, правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ необезпокоявано продължи да се сдушава със съмнителни олигархически кръгове, както и да зачита демократичното устройство на републиката само про форма. И понеже то се оказа точно толкова корумпирано и некомпетентно, колкото предшествениците си, се стигна до логичния срив в доверието към управляващите. Светлата страна беше посъбуждането на гражданското общество – но то засега е в твърде ограничен мащаб и не ясно, дали ще се натрупа „критична маса". Редица екзистенциални проблеми за българската нация като демографската катастрофа, етническите напрежения, сривът в образованието, психосоциалния срив – така си и останаха - нерешени и дори неспоменати.

Иван Диков

--

*Очаквайте на 2 януари 2013 г. и мненията на журналистите на Novinite.bg, Novinite.com (Sofia News Agency) и Novinite.ru за това каква ще бъде 2013 г.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"