Сатиричният седмичник „Шарли Ебдо" с биографичен комикс за пророка Мохамед

Сатиричният седмичник „Шарли Ебдо" с биографичен комикс за пророка Мохамед
Преди да се майтапиш с някого, по-добре е преди това да го опознаеш. Знаем много за живота на Христос и нищо за Мохамед, казва директорът на „Шарли Ебдо". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Френският сатиричен седмичник „Шарли Ебдо" продължава да дърпа дявола за опашката.

В сряда вестникът ще публикува притурка, озаглавена „Животът на Мохамед" - биографичен комикс, сглобен от текстове на мюсюлмански хроникьори, предаде АФП, като цитира директора на изданието, представящ се като Шарб.

Седмичникът вече няколко пъти предизвиква остри полемики, помествайки карикатури на Мохамед, припомня БГНЕС.

„Шарли Ебдо" обаче отрича, че целта му е да провокира. В настоящия случай не става дума нито за карикатура, нито за сатира, а за подробен разказ, основан на строга библиография, уверяват от вестника.

Това е биография, разрешена от исляма, тъй като е написана от мюсюлмани. Това е компилация на написаното за живота на Мохамед от мюсюлмански хроникьори, а ние просто сме я илюстрирали, твърди Шарб.

Той се надява, че най-вещите мюсюлмански познавачи няма да имат в какво да го упрекнат по същество.

Идеята за книжката му хрумнала още през 2006 г., когато в Дания излязоха карикатурите на пророка Мохамед.

„Преди да се майтапиш с някого, по-добре е преди това да го опознаеш. Знаем много за живота на Христос и нищо за Мохамед," казва директорът на „Шарли Ебдо".

През ноември 2011 г., след като „Шарли Ебдо" публикува специален брой, озаглавен „Шариа Ебдо" с карикатури на пророка Мохамед, редакцията на сатиричния вестник бе опожарена, сайтът му хакнат, а самият Шарб бе заплашен със смърт. Оттогава той живее под полицейска охрана.

#„Шарли Ебдо" #Франция #Шарб #Дания #Мохамед #комикс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »