Фази на климактериума – полезно за всяка жена

Фази на климактериума – полезно за всяка жена
A A+ A++ A

Климактериумът е естествен период от живота на всяка жена. Това е преходен етап между репродуктивния и нерепродуктивния етап от живота й. Продължителността му е индивидуална, но обикновено е около 10 години. Често е съпътстван освен от физиологични и от пхихологични промени и изживявания, специфични за всяка жена.

Пременопауза

През тази фаза започва постепенно намаляване на яйчниковата дейност. Обикновено продължава няколко години. Първоначално, през втората половина на цикъла, количеството прогестерон е недостатъчно. По-късно спира и отделянето на годна за оплождане яйцеклетка, като през целия цикъл се отделят само един вид яйчникови хормони - естрогените.

Проблемите, възникващи пред жената през тази фаза от климактериума са свързани главно с нарушения в менструалния цикъл. Отделянето от яйчниците само на естрогени призвикват силно и неправилно разрастване на маточната лигавица. Най-често след забавяне на очакваната менструация настъпва обилно и продължително маточно кръвотечение. Това са т.нар. функционални маточни кръвотечения, дължащи се на неправилна яйчникова дейност.

Възможно е да има гинекологични оплаквания, свързани с лигавичните промени и хормоналната дейност.

Менопауза

Менопаузата настъпва поради преустановяване на ендокринната функция на яйчниците, което окончателно бележи и края на репродуктивния период. При около половината от жените менопаузата настъпва около 50-ата година. Яйчниците прекратяват своята ендокринна дейност – синтезът на хормони е силно намален до спрял. Обикновено има някаква остатъчна яйчникова дейност. Често се наблюдават следните симптоми:

  • намаляване на киселинността на влагалищния флуор
  • сухота във влагалището
  • намаляване на либидото
  • отпускане на тазовата мускулатура.

Постменопауза

Настъпва пълното или почти пълното угасване на яйчниковата дейност. Продължава няколко години. Обикновено през този период функциите в женския организъм се регулират и тялото окончателно привиква към липсата на яйчникови хормони.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »