Ходорковски: Самотата е по-страшна от бедността

Ходорковски: Самотата е по-страшна от бедността
Михаил Ходорковски определя като реални стълбове на руското общество способността и готовността за добро и състрадание и преди всичко помагането на самотни стари хора и беззащитни деца. Снимка: bernerzeitung.ch
A A+ A++ A

Самотата е по-страшна от бедността, пише бившият директор на руския петролен гигант ЮКОС Михаил Ходорковски в открито писмо до гражданите на Русия.

Писмото на най-известния политически затворник в Русия, който е зад решетките без присъда от 2002 г., бе публикувано в блога на писателя Борис Акунин, пише Лента.ру, цитирана от БГНЕС.

Михаил Ходорковски определя като реални стълбове на руското общество способността и готовността за добро и състрадание и преди всичко помагането на самотни стари хора и беззащитни деца.

Той казва, че от детството си той не е самотник, а в затвора и тежките години до него е разбрал, че самотата (особено на децата и старците) е по-страшна от бедността.

Като разтърсващо изпитание за нервите бившият бизнесмен определя посещението в детските социални домове и старческите институции.

„Не мога да намеря разумно обяснение как това е възможно в нашата вече далеч не бедна страна," пише Михаил Ходорковски и пита защо така мъчително се събират пари за лечение на деца, които могат да бъдат излекувани, и как политическият елит лишава децата от надежда да намерят семейство.

Както вече бе съобщено, на 28 декември президентът Владимир Путин подписа закон, забраняващ осиновяването на руски деца от граждани на САЩ.

За духовните устои говори в посланието си към Федералното събрание на Руската федерация на 12 декември и Владимир Путин. Той посочи, че в обществото има дефицит на милосърдие и състрадание. За да се преодолее този дефицит, президентът предложи да бъдат подкрепени традиционните ценности и да се разработи възпитателна система в училищата.

#Русия #Михаил Ходорковски #Юкос #Владимир Путин #президент на Русия #Борис Акунин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници