Масов протестен митинг срещу премиера Груевски в Скопие

Масов протестен митинг срещу премиера Груевски в Скопие
От понеделник насам в страната се провеждат блокади на централните кръстовища в страната всяка вечер. Протестите започнаха след насилственото изгонване на депутатите от опозицията и на журналистите от парламента. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Масов протестен митинг срещу управлението на премиера Никола Груевски се проведе центъра на македонската столица Скопие.

В протеста участваха граждани от всички краища на Република Македония, които се присъединиха към недоволството на обединената опозиция срещу нарушаването на парламентарната демокрация от страна на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ, предаде БГНЕС.

Според организаторите в демонстрацията са се включили над 7000 души.

Опозиционният митинг се състои пред централата на ВМРО-ДПМНЕ, а множеството скандираше срещу правителството.

В началото говори бившият председател на парламента Стоян Андов, който подкрепи действията на опозицията.

Лидерът на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Бранко Цървенковски съобщи, че от следващата сряда опозицията ще организира всекидневни улични протести.

„Груевски ни постави пред следното предизвикателство - или да мълчим и търпим, или да се вдигнем и да защитим демокрацията и свободата. Трето положение няма," заяви Бранко Цървенковски. Според него при подобно управление дом на опозицията ще бъде улицата.

След сряда всяка вечер между 18:00 и 19:00 часа на основните кръстовища в страната ще има „открит парламент", където всеки граждани ще може да разказва за проблемите си, обяви още Цървенковски и призова за спиране на строителството на паметници.

От понеделник насам в страната се провеждат блокади на централните кръстовища в страната всяка вечер. Протестите започнаха след насилственото изгонване на депутатите от опозицията и на журналистите от парламента в понеделник.

При сблъсъците в и пред парламента бяха ранени 17 души, трима от тях пострадаха сериозно.

Опозицията се противопоставяше на приемането на бюджета за 2013 година. След като депутатите и журналистите бяха изгонени от пленарната зала, народните представители от мнозинството приеха бюджета за половин час без никакви дебати.

#Македония #Скопие #Никола Груевски #премиер на Македония #протест #опозиция #Бранко Цървенковски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници