„Мицубиши" и „Арева" предлагат реактори за втората АЕЦ на Турция

„Мицубиши" и „Арева" предлагат реактори за втората АЕЦ на Турция
Местните хора в черноморския град Синоп са скептични към плановете за строителството на АЕЦ, също както и жителите на Инеада. Снимка: financegreenwatch.org
A A+ A++ A

Японската компания „Мицубиши" и френската „Арева" предлагат на Турция да построят реакторите за втората й атомна централа.

Двете компании подготвят съвместна оферта за продажба на атомни реактори, съобщи турски информационен сайт, позовавайки се на правителствен източник, предаде БНР.

Съобщението идва след изявление на министъра на енергетиката Танер Йълдъз, който в сряда заяви, че Турция преговаря за построяването на централата с четири държави - Канада, Китай, Япония и Южна Корея.

Анкара иска да построи втора АЕЦ в черноморския град Синоп. Очаква се първата турска атомна електроцентрала да бъде построена от Русия недалеч от средиземноморския град Мерсин. Началото на строителните работи е планирано за средата на 2014 г.

Турция не изключва възможността за строителството и на трета АЕЦ в град Инеада на 12 км от границата с България.

По време на парламентарния контрол на 21 декември българският енергиен министър Делян Добрев обяви от парламентарната трибуна, че българската страна не е получила официална информация от Турция за намеренията и да строи енергийни мощности край Резово.

#Турция #АЕЦ #Синоп #Инеада #Танер Йълдъз #Канада #Китай #Япония #Южна Корея #Резово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници