Далай Лама: Имаме нужда от повече алтруизъм и грижа за обществото

Далай Лама: Имаме нужда от повече алтруизъм и грижа за обществото
Индивидуализмът е последица от невежеството, късогледството и ограничеността, смята Далай Лама. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Проблемите на съвременното общество могат да се решат с повече алтруизъм и грижа за обществото, заяви духовният лидер на тибетските будисти XIV-ят Далай Лама Тензин Гяцо.

Според него екологичните и много други проблеми на съвременността са свързани с индивидуализма на хората и прекомерното внимание към материалните ценности, предават РИА „Новости" и БГНЕС.

Индивидуализмът е последица от невежеството, късогледството и ограничеността, смята Далай Лама.

„На всеки – на вярващия, на невярващия и дори на атеиста е нужно да разбира реалната действителност. Той трябва да си даде сметка, че неговото собствено бъдеще, неговото щастие изцяло и напълно зависи от състоянието на цялото останало общество. А това означава, че той не трябва да пренебрегва общественото благо и да мисли само за себе си. Ако човек мисли единствено за себе си, това означава, че той не разбира истинското положение на нещата," заяви Далай Лама пред поклонници в Делхи.

Позовавайки се на мнението на експерти, Далай Лама изтъкна, че проблемите, с които се сблъскваме – например глобалното затопляне – са създадени от самите хора.

„Ние отделяме прекалено много внимание на индивидуалните интереси, липсва ни цялостен подход. Забравяме, че всеки човек е част от обществото, част от цялото човечество, а благополучието на отделния човек зависи от благополучието на всички хора на планетата," убеден е Далай Лама.

#Далай Лама #Тибет #Делхи #климатични промени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници