Жълт код в 9 области заради обилен сняг и силен вятър

Жълт код в 9 области заради обилен сняг и силен вятър
Интензивен сняг ще вали в областите Кюстендил, Перник, София град, София област, Монтана и Видин. В западната част от страната ще има и поледици. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Жълт код е обявен в 9 области на Западна и Източна България заради обилен снеговалеж и силен вятър, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Интензивен сняг ще вали в областите Кюстендил, Перник, София град, София област, Монтана и Видин. В западната част от страната ще има и поледици.

Силен вятър ще духа в Бургас, Варна и Добрич. По морското крайбрежие ще духа силен североизточен вятър с пулсации до 15-18 м/сек. За останалата част от страната обявеният код е зелен.

С усилване на вятъра от север-североизток ще започне да нахлува студен въздух. Облачността над страната ще бъде значителна.

Сутрешните температури бяха между 1° и 6°. На места, главно в Южна България и Предбалкана ще има слаби превалявания: по долината на река Струма и по Черноморието - от дъжд, в Горнотракийската низина - от дъжд и сняг, в Предбалкана и по високите полета - от сняг.

Постепенно през деня от север валежите ще спират, а над северните райони и облачността ще се разкъса. Ще бъде ветровито - с умерен, в Източна България и силен североизточен вятър.

Ще продължи да нахлува студен въздух и през деня температурите ще се понижават, с изключение на крайните югозападни райони, където студеното нахлуване няма да се усети.

Към 14:00 часа в събота температурите ще бъдат от минус 1-0° в Добруджа и Лудогорието до 8-9° към Петрич и Сандански, но ще продължат да се понижават.

Над планините ще бъде облачно. Ще превалява слаб сняг. Ще духа силен до бурен вятър от изток-североизток.

По Черноморието ще бъде предимно облачно. Ще превалява слаб дъжд. След обяд над северното крайбрежие облачността ще се разкъса. Ще бъде ветровито със силен север-североизточен вятър.

Времето е потенциално опасно, предупреждават синоптиците. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете.

#НИМХ #БАН #прогноза за времето #жълт код #зелен код

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"