Започнаха разследване срещу лидерите на опозицията в Египет

Започнаха разследване срещу лидерите на опозицията в Египет
Мохамед ел Барадей е нобелов лауареат за мир, Амр Муса (на снимката) - бивш генерален секретар на Арабската лига, а Хамдийн Сабахи – водач на египетската левица. Тримата са ръководители на Фронта за национално спасение. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Започна разследване срещу тримата главни ръководители на опозицията в Египет Мохамед ел Барадей, Хамдийн Сабахи и Амр Муса.

Разследването е било наредено от главният прокурор в Египет, след като тримата са били обвинени от ислямистките адвокати в държавна измяна като заподозрени, че са подстрекавали свалянето на президента Мохамед Морси, предаде БНР.

Мохамед ел Барадей е нобелов лауареат за мир, Амр Муса - бивш генерален секретар на Арабската лига, а Хамдийн Сабахи – водач на египетската левица. Тримата са ръководители на Фронта за национално спасение.

Ръководители на партията Свобода и справедливост обвиниха Сабахи, Муса и Ел Барадей в подстрекателство за премахването на Морси от поста.

Ислямистките медии пишат дори за заговор, отганизиран от вътрешния министър на Дубай, където е намерил убежище генерал Ахмед Шафик, претендент за президентския пост, за отвличане на президента и смяната му с президентски съвет.

Разследване се тълкува и като опит да се упражни натиск върху опозицията, за да приеме диалог с правителството и да спре оспорването на решенията на президента Морси, който съсредоточи в ръцете си цялата власт в Египет.

Сабахи, Муса и Ел Барадей отхвърлят и резултата от референдума за приемане на Конституцията, тъй като според тях тя погубва грежданските свободи, а гласуването е било фалшифицирано.

През последните дни водачите на Фронта за национално спасение проведоха редица срещи за съгласуване на обща стратегия на предстоящите след два месеца законодателни избори.

Опозицията вече планира голяма манифестация на 25 януари, полсучай втората годишнина от египетската революция.

#опозиция #разследване #Египет #президент на Египет #Мохамед Морси #Конституция #референдум #Мохамед ел Барадей #Амр Муса #Фронт за национално спасение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници