Генерал Шварцкопф, ръководил „Пустинна буря" срещу Хюсеин, почина

Генерал Шварцкопф, ръководил „Пустинна буря" срещу Хюсеин, почина
Бившият американски президент Джордж Буш определи Шварцкопф (вдясно) като един от най-великите военни предводители на своето поколение. Снимка: ЕПА, архив
A A+ A++ A

Генералът от резерва Норман Шварцкопф, който командваше операция „Пустинна буря" срещу армията на Саддам Хюсеин през 1991г., почина на 78 години, съобщиха американските медии.

Заради операцията генералът полчу и прякора Норман Бурята, благодарение на операцията, която изтласка иракската армия от Кувейт чак до предградията на Багдад с помощта на коалиционните сили в първата война в залива през 1990-1991г., отбеляза „Дневник".

Бившият американски президент Джордж Буш го определи като един от най-великите военни предводители на своето поколение.

Министърът на отбраната Лиън Панета пък го нарече „брилянтен стратег и вдъхновяващ лидер".

След пенсионирането си Шварцкопф живя в Тампа, щата Флорида, където бе и последното му назначение като ръководител на Централното командване на американската армия.

Голямият му военен успех го направи един от най-известните генерали в съвременната история на САЩ, въпреки критиките, че е договорил примирие, позволяващо на Саддам Хюсеин да остане на власт.

На една от пресконференциите по време на „Пустинна буря", той заяви:

„Що се отнася до твърденията, че Саддам Хюсеин е голям военен стратег, ще ви кажа, че той не е нито стратег, нито е обучаван в изкуството на военната стратегия, нито е тактик, не е генерал и дори не е войник. Като изключим всичко това, той е велик военен мъж".

Шварцкопф е роден на 22 август 1934г. в Трентън, щата Ню Джърси, но на 12 години заминава за Иран, където баща му обучава полицията и е съветник на иранския шах.

Учи в Швейцария и Германия, след което завършва военната академия във Уест Пойнт, щата Ню Йорк, и получава магистърска степен като инженер на управляеми ракети в Университета на Южна Калифорния.

Два пъти е бил във Виетнам и е участвал в операцията в Гренада.

#Ирак #Саддам Хюсеин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници