Обама на последни преговори с Конгреса за избягване на финансовата пропаст

Обама на последни преговори с Конгреса за избягване на финансовата пропаст
Ако американските политици не постигнат споразумение за разпределяне на данъчната тежест, от януари рекордният бюджетен дефицит ще продължи да се трупа. Снимка: ЕПА, архив
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама събира лидерите на Конгреса за последен опит да договорят избягването на фискална пропаст в страната.

Срещата между Обама и Конгреса е насрочена за петък следобед, местно време, но не се съобщават подробности за очакваното ново предложение на Обама, предаде БНР.

Досега американският президент настояваше упорито за повишаване на данъците само за най-богатите от 1 януари 2013 г., но републиканците бяха категорично против.

Ако американските политици не постигнат споразумение за разпределяне на данъчната тежест, от януари рекордният бюджетен дефицит ще продължи да се трупа.

Американската икономиката и данъкоплатците пък ще бъдат ударени с налози за 600 млрд. долара.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл заяви, че това е разговор, който е трябвало да бъде проведен още преди месеци.

„Републиканците не възнамеряват да напишат празен чек за всичко, което предложат демократите, само защото се намираме на ръба на пропастта. Това няма да е честно спрямо американския народ", каза Макконъл.

„Запътили сме се право към пропастта", коментира пък лидерът на демократите в Сената Хари Рийд.

Рийд обвини републиканеца Джон Бейнър, който оглавява Камарата на представителите, че Камарата се управлява дикаторски.

„Американците не разбират, че Камарата се управлява диктаторски от своя председател, който не се съобразява с мнението на представителите. Ако той се съгласи да постави на гласуване запазването на данъчните облекчения за домакинствата с годишни доходи до 250 хил.долара, законът ще бъде приет с огромно мнозинство", добави Рийд.

#Мич Макконъл #Барак Обама #Президент на САЩ #конгрес #Джон Бейнър #Хари Рийд #бюджет #дефицит #данъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"