НАТО спира военната операция в Либия

НАТО спира военната операция в Либия
A A+ A++ A

НАТО обяви официално, че прекратява седеммесечната мисия в Либия, която включваше въздушни удари срещу режима на либийския диктатор Муамар Кадафи.

Днес в Брюксел съюзниците от Северноатлантическия пакт се договориха  мисията да приключи на 31 октомври, предаде АФП.

Миналата седмица НАТО взе предварително решение за приключване на акцията в африканската страна в края на месеца, тъй като от Алианса смятат, че цивилните вече са много по-защитени след смъртта на диктатора Муамар Кадафи и падането на Сирт.

В четвъртък Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, отменяща забранената за полети зона над Либия, с което на практика прекрати мандата на НАТО да защитава цивилни по време на гражданската война между режима на Муамар Кадафи и силите на бунтовниците.

Силите на НАТО провеждат операция „Обединен защитник“ от март 2011 г. с мандат на Съвета за сигурност на ООН (при чието гласуване Китай и Русия се въздържаха), предвиждащ използване на военна авиация за защита на цивилни. Оттогава натовските самолети редовно бомбардираха цели на режима на Кадафи.

Резолюцията бе приета единодушно от 15-те страни – членки на Съвета за сигурност, независимо от молбата на Преходния национален съвет на Либия за изчакване, докато бунтовническите власти вземат решение за това дали имат нужда от помощ от страна на НАТО за опазване на границите на страната.

От началото на операцията през март самолети на Алианса са поразили близо 6000 цели в Либия.

На 23 октомври бунтовническият Временен национален съвет официално обяви освобождението на Либия от диктатурата на Кадафи, след като самият диктатор бе заловен и убит три дни преди това, а бе погребан на 25 октомври на тайно място в пустинята.

#НАТО #Либия #Муамар Кадафи #Съвет за сигурност на ООН #ООН #Русия #Китай #Преходен национален съвет #бунтовници #Операция Обединен защитник #Сирт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"