Илиян Василев: Проектът за „Белене" никога няма да намери финансиране

Илиян Василев: Проектът за „Белене" никога няма да намери финансиране
По думите на бившия посланик в Русия, АЕЦ „Белене" ще повлече надолу не само всички ТЕЦ-ве, но и развитието на зелената енергия. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Проектът за АЕЦ „Белене" никога няма да може да намери финансиране от западна банка или инвестиционен посредник, заяви енергийният експерт и бивш посланик в Русия Илиян Василев.

Според него не е ясно какво точно ще е въздействието на АЕЦ „Белене" върху социално-икономическата среда в България, тъй като липсва проучване как централата ще повлияе върху технологичното развитие, предаде БГНЕС.

По думите на бившия посланик, АЕЦ „Белене" ще повлече надолу не само всички ТЕЦ-ве, но и развитието на зелената енергия.

Тази сряда започна и информационно-разяснителната кампания за ядрения референдум, който е насрочен за 27 януари 2013 г.

Българските граждани ще трябва да отговарят с „да" или „не" на въпроса „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

Организатори на информационната кампания, която ще приключи в полунощ на 25 януари, са Инициативният комитет и 76-мата депутати, поискали референдумa, както и иинициативните комитети, регистрирани в Централната избирателна комисия (ЦИК) като застъпници на алтернативната позиция.

#зелена енергия #АЕЦ „Белене" #Илиян Василев #финансиране #проект #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »