ФИФА признала частично футбола на Косово срещу 17 млн. евро подкуп

ФИФА признала частично футбола на Косово срещу 17 млн. евро подкуп
Националният отбор на Косово се появи веднага след разпада на Югославия. Първата му среща беше срещу националите на Албания. Снимка: dinamobabel.wordpress.com
A A+ A++ A

ФИФА е получила 17 млн. евро подкуп за частичното признаване на футбола на Косово, пише сръбският вестник „Телеграф".

Решението на изпълнителния комитет на ФИФА да позволи на клубните, младежките и женските национални отбори от Косово да играят приятелски мачове е било в резултат на силно лобиране и дори плащане на подкуп, твърди изданието, цитирано от „Дневник".

Бизнесмени, тясно свързани с премиера Хашим Тачи, са платили 17 млн. евро, за да се получи футболен пробив за непризнатата от ООН държава.

В момента представителите на Футболната федерация на Косово полагат „колосални усилия", за да може страната да получи правото да участва в официални мачове, твърди вестникът.

Те се надяват, че ще могат да се включат в световните квалификации за шампионата през 2018 г.

Твърдо против подобно развитие се обявяват представителите на Сърбия. Уставът на ФИФА забранява да се признават федерациите на държави, които не са признати от ООН.

Въпреки това има и изключения - националните отбори на Фарьорските острови и Таити са признати от ФИФА, въпреки че нямат собствени държави.

Националният отбор на Косово се появи веднага след разпада на Югославия. Първата му среща беше срещу националите на Албания, но всички останали страни получиха предупреждение, че подобни мачове са забранени от ФИФА.

Въпреки това косовските национали играха контрола с отбор от Северен Кипър, която също не е призната от ООН.

През 2008 г. косовската федерация подаде заявка за членство във ФИФА, но получи отказ.

От 2010 г. по нареждане на премиера Хашим Тачи бизнесмени в чужбина започнали кампания за силно лобиране пред Сеп Блатер и неговите колеги.

На едно от последните заседания на изпълкома се получи пробив и беше разрешено на част от косовските младежки, женски и клубни състави да играят приятелски мачове.

#Косово #Сърбия #футбол #ФИФА #подкуп #ООН #Хашим Тачи #премиер на Косово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници