Папата заклейми отричането на Бог в съвременния свят

Папата заклейми отричането на Бог в съвременния свят
Папа Бенедикт XVI отслужи тържествена рождественска литургия в базиликата „Свети Петър", препълнена с туристи и вярващи в навечерието на Коледа. Снимка: АП
A A+ A++ A

Папа Бенедикт XVI отслужи тържествена рождественска литургия в базиликата „Свети Петър", препълнена с туристи и вярващи в навечерието на Коледа.

Литургията започна в 22:00 часа местно време вместо в обичайния час в полунощ, предадоха АП и БТА.

Часът бе променен преди няколко години, за да може светият отец да си почине преди коледното послание „Urbi et orbi" („Към града и света"), което произнася по обед на 25 декември от централния балкон на базиликата.

Вечерта на 24 декември папата заклейми отхвърлянето на Бог от съвременния свят, което е причина за отхвърлянето на най-уязвимите.

„Ние сме изцяло погълнати от самите себе си и затова няма никакво място за Бог. Затова няма и място за другите, за децата, бедните, чужденците," каза папата, отслужвайки тържествената рождественска литургия, продължила над два часа.

„В нашите чувства и желания няма място за Него. Те са насочени към самите нас. Ние искаме материални неща, стремим се към осезаемо щастие," продължи папа Бенедикт.

Той отправи молитва за мир в Палестина, Сирия, Ливан и Ирак и призова християните и мюсюлманите заедно да изграждат страните си.

#папа #Папа Бенедикт XVI #литургия #Бог #Коледа #Рождество Христово #Палестина #Сирия #Ливан #Ирак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »