България се надява на азербайджански газ през Гърция от 2013 г.

България се надява на азербайджански газ през Гърция от 2013 г.
На снимката: министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с министъра на икономическото развитие на Азербайджан Шахин Мустафаев, Баку, 22ри септември 2011 г. Снимка: Министерство на икономиката енергетиката и туризма
A A+ A++ A

Амбицията на българското правителство е газопроводът между България и Гърция, благодарение на който ще се извършват доставките на каспийски и средиземноморски природен газ, да бъде изграден до 2013 г., заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в Баку.

Трайков е на официално посещение в столицата на Република Азербайджан, където днес се срещна с президента на гръцката държавна газова компания ДЕПА Хари Сахинис, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

На срещата се обсъждаха газовите отношения между двете държави, включително възможностите за доставки на природен газ от каспийския регион.

Основна тема беше проектът за изграждане на газова междусистемна връзка България – Гърция (IGB). Той се реализира от смесеното инвестиционно дружество „Ай Си Джи Би". С по 50% от капитала в проекта участват Българският енергиен холдинг и гръцко-италианската компания „Посейдон".

„Междусистемната връзка Гърция – България , която ще осигури възможност на алтернативни доставки на каспийски и средноазиатски природен газ, е от огромно значение за сигурността на доставките не само за България, но и за региона на Балканите, и за страните от югоизточна Европа. Затова нашата амбиция е тръбата да бъде изградена възможно най-скоро , до 2013 г.", коментира Трайков.

Сахинис подчерта, че проектът е приоритет за Гърция, и увери, че ръководството на ДЕПА е предприело всички необходими мерки неговото ускоряване.

До края на годината ДЕПА и „Булгаргаз" ще сключат дългосрочно споразумение за взаимодействие при доставките на природен газ в случай на криза, предаде МИЕТ.

При затруднения или евентуално спиране на доставките от Русия по Балканското направление, ДЕПА ще доставя по-големи реверсивни обеми от заложените в предишното краткосрочно споразумение от 2009 година.

След среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев в сряда, Трайчо Трайков заяви, че каспийската страна може да осигурява на България 1 млрд. куб. м. природен газ годишно извън обемите, които Азербайджан вероятно ще предоставя за Набуко. За целта трябва България да завърши проекта за междусистемни газови връзки с Гърция или да създадем такъв с Турия.

„Осъществяването на този проект е важно за България, защото диверсифицира маршрутите и доставките на природен газ за страната ни", подчерта министърът.

Илхам Алиев смята, че най-логичният път на азерския газ към България минава през Турция. В момента Азербайджан води преговори с нея за условията на транзитиране на количества природен газ през нейната територия. След сключване на транзитното споразумение, газът за България ще е налице.

През 2010 г. президентът Георги Първанов и Илхам Алиев постигнаха съгласие за доставки на природен газ от Азербайджан за България и сложиха началото на проекта. След изграждането на необходимите газови връзки с Гърция или Турция, той може да бъде реализиран на сто процента.

#ДЕПА #Гърция #Азербайджан #Баку #природен газ #Илхам Алиев #Русия #Георги Първанов #Трайчо Трайков #министър на икономиката #енергетиката и туризма #Турция #газопровод #газопровод България-Гърция #Набуко

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »