Митрополит Кирил: Ражда се Христос и вече Бог е с нас!

Митрополит Кирил: Ражда се Христос и вече Бог е с нас!
Богомладенецът Христос се ражда във Витлеемската пещера! Синът Божи става Син Човечески. Ражда се Христос и вече Бог е с нас!, каза митрополит Кирил по време на свещената литургия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Хиляди православни християни се стекоха за празничната Света Литургия за Рождество Христово в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски".

Млади и стари пристъпиха прага на Божия дом, за да се помолят за здраве, благоденствие, мир, любов и по-добро бъдеще за България, предаде БГНЕС.

За поклонение в центъра на храма е изложена и гостуващата чудотворна икона на Света Богородица Геронтиса, която ще остане в храма и на 25 декември, след което ще замине за Варна.

Негово високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Наместник-председател на Светия Синод на Българската православна църква, води литургията в съслужение с други епископи.

„Богомладенецът Христос се ражда във Витлеемската пещера! Синът Божи става Син Човечески. Ражда се Христос и вече Бог е с нас! Пазената от векове тайна на спасението озарява цялото творение. Изпълнило се е Божието обещание и лъчите на богопознанието достигат до всяко кътче на Божия свят. Ангели с пастирите славословят, мъдреци подир звездата пътешестват, земята принася дом на Невместимия. Ражда се Младенец, предвечният Бог," каза митрополит Кирил.

„Рождеството на Божия Син промени завинаги нашия свят. Светлина разпръсна мрака на невежеството, надежда изгря за обезнадеждените, животът завладя царството на смъртта. Древното се разруши, защото Самият Творец, неизречимото Слово на Отца, чрез Когото всичко е станало," добави Кирил.

Той допълни, че Синът Божи е станал Син Човешки, за да станат синовете човешки синове Божии, и изтъкна, че Църквата винаги е разбирала по този начи висшето предназначение на човека.

„Ето защо в Църквата няма скръб, нито тъга, а само непомрачена вяра и светла надежда за вечен живот," заяви митрополит Кирил.

„Благодатта и мирът на раждащия се днес Богомладенец и неизменната радост в Духа Светаго да бъдат с всички вас, верни чеда на Православната ни Църква, в Родината ни и далеч от нея! Амин! Честито Рождество Христово!", заключи митрополит Кирил.

#Коледа #митрополит Кирил #Рождество Христово #литургия #храм-паметник „Св. Александър Невски"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »