Опозицията: С Груевски Македония има своя Милошевич

Опозицията: С Груевски Македония има своя Милошевич
С премиера Никола Груевски Македония има своя Слободан Милошевич, заяви опозиционният лидер Бранко Цървенковски. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

С премиера Никола Груевски Македония има своя Слободан Милошевич, заяви опозиционният лидер Бранко Цървенковски.

„Груевски предпочете да играе ролята на Милошевич," каза председателят на Социалдемократическия съюз (СДСМ), след като силите на реда изгониха журналистите и депутатите от опозицията от парламента в събота, предаде БГНЕС.

След това народните представители от управляващите партии приеха без дебати бюджета за 2013.

„Този ден ще остане в историята - като един велик и трагичен ден. От днес в Македония няма парламент, няма Конституция, няма правителство. В страната действа диктаторски режим," каза още Бранко Цървенковски.

Според него премиерът на Македония се опитал да предизвика кръвопролитие.

Опозиционният лидер предупреди Никола Груевски, че след като е решил да действа като Милошевич той ще преживее своя 5-ти октомври (на тази дата през 2000 г. в Сърбия бе свален диктатора Слободан Милошевич - бел.ред.).

Лидерът на СДСМ съобщи, че от 25 декември в Република Македония започва гражданско неподчинение за свободата и демокрацията.

Македонският премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски веднага направи обръщение и обвини Бранко Цървенковски в опит за „държавен преврат" чрез насилие. Според него това е последният опит на Цървенковски за оставане в политиката.

Премиерът благодари на „силите на реда, които са действали професионално". Груевски определи като чиста манипулация твърденията на СДСМ, че Македония е пред икономически колапс.

На 24 декември в македонския парламент се стигна до сбиване. Двама депутати от опозицията бяха сериозно ранени, включително и една бременна жена. След това охраната изгони депутатите от опозицията и журналистите.

За по-малко от час мнозинството без дебати прие бюджета за следващата година. Предложението за приемане на бюджета бе направено през нощта в неделя от кабинета на Никола Груевски, въпреки липсата на одобрение от страна на парламентарните комисии, както изисква правилникът.

По същото време пред парламента се стигна до сблъсъци. Пред Народното събрание се събраха няколко хиляди привърженици на опозицията.

В края на протеста пред полицейския кордон застана млад мъж по боксерки, който нарисува мишена на гърдите си. Полицията много бързо го арестува.

Председателят на Сдружението на македонските журналисти Насер Селмани осъди изгонването на журналистите от парламента. Според него всеки, който действа по този начин има „нещастлив край ".

#Македония #Парламент #държавен бюджет #Бранко Цървенковски #Никола Груевски #премиер на Македония #Слободан Милошевич #СДСМ #ВМРО-ДПМНЕ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"