Червеният нос на Рудолф помага в коледната му мисия

Червеният нос на Рудолф помага в коледната му мисия
Носът на Рудолф блести ярко, защото е наситен с червени кръвни телца, които го предпазват от измръзване и регулират температурата на мозъка му Снимка: majhost.com
A A+ A++ A

Червения нос на елена Рудолф му помага по-лесно да доставя подаръци на децата по света, установиха норвежки и датски учени.

Носът на Рудолф блести ярко, защото е наситен с червени кръвни телца, които го предпазват от измръзване и регулират температурата на мозъка му, пише БГНЕС.

Горното носово микрокръвообръщение е от основно значение за дърпането на шейната на Дядо Коледа при ниските температури.

Учените смятат, че малки кръвни клетки (т.нар. микро кръвоносни съдове) в нос пък снабдяват с кислород, като контролират възпалителните процеси и регулират температурата.

Норвежките и датски учени искали да изследват дали прочутият червен нос на Рудолф се дължи на изключително богатото му носово кръвообръщение спрямо човешките носове.

Използвайки видеомикроскоп, те изследвали носовете на петима здрави доброволци и установили, че гъстотата на циркулиращата им кръв е 15 мм/мм2.

Същото било приложено на носовете на два елена, след което учените установили 25% по-висока гъстота на циркулиращата кръв, съдържаща изключително висока концентрация на червени кръвни клетки.

Те открили също така висока гъстота на слюнчени жлези, разпръснати в носа на елена, които помагат за поддържането на оптимален носов климат при променящите се метеорологични условия и екстремни температури.

Слюнчените жлези отговарят и за притока на течности и действат като бариера срещу студа.

Инфрачервени снимки показали, че елените в действителност имат червени носове.

#елен #шейна #Рудолф #нос #подаръци #Дядо Коледа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"