Делото „САПАРД" започва наново от началото на 2013 г.

Делото „САПАРД" започва наново от началото на 2013 г.
На 21 септември Софийският апелативен съд оправда бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков по процеса срещу тях за изпирането на 7.5 млн. евро по програма САПАРД. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Делото „САПАРД" ще започва отново в началото на 2013 г., съобщи изпълняващият функциите главен прокурор Бойко Найденов.

Найденов заави, че се водят разпити и се правят експертизи дали прокурора Стойчо Ненков, който не протестира оправдателните присъди на Марио Николов и останалите подсъдими, е имал достатъчно време да се запознае с делото, предадоха БНР и „Медиапул".

На 21 септември Софийският апелативен съд оправда бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков по процеса срещу тях за изпирането на 7.5 млн. евро по програма САПАРД.

По делото са подсъдими и съпругата на Николов - Мариана, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов, които също бяха оправдани.

На 21 ноември стана ясно, че Ненков е оттеглил протеста срещу оправдателната присъда по делото за пране на пари срещу Николов и Стойков, с аргумента, че липсват каквито и да е доказателства срещу двамата.

Това предизвика гнева на шефа на следствието и изпълняващ длъжността главен прокурор Бойко Найденов, който се закани да заведе дело за възпрепятстване на правосъдието.

В края на ноември стана ясно, че прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу апелативния прокурор Стойчо Ненков.

Още тогава зам.-главният прокурор Галина Тонева пък заяви, че прокуратурата иска от Върховния касационен съд делото „САПАРД" да бъде върнато в първоначален етап на ниво досъдебно производство.

Найденов каза, че вече е внесъл предложени във Висшия съдебен съвет прокурорът да бъде уволнен.

Разделянето на делото „ САПАРД" на части е един от аргументите на прокуратурата да поиска възобновяване от досъдебната фаза.

Според Галина Тонева обвиненията трябва да бъдат в едно дело, както се води и процесът по аферата в Германия, където двамата подсъдими вече изтърпяха наказанията си.

Другата основна причина прокуратурата да поиска връщане на делото в начална фаза е фактът, че съдия Румяна Ченалова, която гледа делото на първа инстанция, е била адвокат на един от съпроцесниците на Николов и Стойков. При това положение Чнаалова е трябвало да си направи отвод, заради което преди няколко дни бе сезиран и Висшия съдебен съвет (ВСС).

#Бойко Найденов #дело #Людмил Стойков #Стойчо Ненков #разследване #прокурор #САПАРД #Марио Николов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници