Празнуваме Бъдни вечер
На 24 декември отбелязваме Бъдни вечер - денят преди раждането на Исус Христос.
Бъдни вечер има още няколко име - Суха Коледа, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка и Крачун, припомня БГНЕС.
С Бъдни вечер приключват и 40-дневните коледни пости, започвали още на 15 ноември.
Според традицията трапезата на Бъдни ве чер винаги се подрежда около огнището, а ястията са задължително постни и нечетно число. Трябва да са седем - колкото са дните на седмицата или девет - колкото трае бременността на жените. На някои места в страната на празничната маса се поставят 11 или 12 ястия - колкото са месеците в годината.
Сред посните гозби на трапезата най-често се слагат: сърми, варено жито, чушки, мед, баница с тиква, ошав и вино, като всяко от ястията на трапезата има важна символика.
Вечерното богослужение за Бъдни вечер в катедралата „Свети Александър Невски" ще води наместник-председателят на Българската църква митрополит Кирил, който ще изнесе и сутрешна служба за Рождество Христово на 25 декември.
Още по темата:
- » Какво да сложим на трапезата за Цветница?
- » Тефтерите на баба: Джуркана коприва и спанакова бурания за Лазаровден
- » Какво да сложим на трапезата за Ивановден + рецепта за свински ребърца със зеле