199455 статии       |       400 интервюта       |       1526 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.62188| EUR 1.95583| GBP 2.253|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

„Дойче Веле": България в ЕС – 6 г. по-късно

23 декември 2012, неделя / 16:27; Коментари: 0
Send to Kindle
„Дойче Веле": България в ЕС – 6 г. по-късно
Защитата на собствеността и несвободата на медиите остават най-тревожните нерешени проблеми в България и след 6 години членство в ЕС, констатират от фондация „Фридрих Науман". Снимка: ЕПА/БГНЕС

Автор: А. Цеков, „Дойче Веле"

Защитата на собствеността и несвободата на медиите остават най-тревожните нерешени проблеми в България и след 6 години членство в ЕС. Усещането е за това, че правилата не се спазват, констатират от фондация „Фридрих Науман".

По много показатели България днес е по-близко до Обединена Европа - външно изглежда стабилна и дори предлага атрактивни данъчни ставки. През отиващата си година стопанският растеж се очаква да надхвърли 1 процент.

Има обаче и много проблеми, на първо място с правовата държава и върховенството на закона, казва изпълнителният директор на близката до германските либерали фондация „Фридрих Науман" д-р Ролф Бернд. В

 нещо като традиция са се превърнали, според него, проблемите в съдебната система и тези, свързани с правата на малцинствата.

Тревожно е също и случващото се на медийния пазар - зависимостта на медиите се увеличава, а качеството на медийната среда намалява. Той дава за пример признанието на Меглена Кунева, че неназована медия й е поискала 5 000 евро, за да публикува интервю с нея.

„Подобна практика е абсолютно недопустима в Германия," казва д-р Бернд.

Според него случващото се в България е следствие от свръхмонополизацията на медийния пазар, която засяга 90-95 % от медиите в страната. Неслучайно по степен на свобода на медиите България заема последното място в ЕС. В това отношение България много си прилича с Гърция, където подкупността също е широко разпространено явление, добавя д-р Бернд.

По българските граници продължават да се събират подкупи, твърдят от фондация „Фридрих Науман".

Не е само Холандия, която се съмнява в готовността на България и Румъния да бъдат приети в Шенгенското споразумение - правителствата на Германия и Финландия също имат сериозни резерви, казва германският политолог във връзка със слабото противодействие на корупцията и продължаващата практика за искане на подкупи по българските граници.

Ролф Бернд призовава да се спрат европейските фондове за България, докато не бъдат осъдени замесените в източването им български граждани. Техните съучастници от Германия отдавна са излежали в затвора присъдите си, уверява шефът на фондацията.

Европейските либерали имат идеи за решаване на ромския проблем и за прекратяване на износа му от Югоизточна към Западна Европа. Ново сравнително изследване на фондация „Фридрих Науман" показва, че социално-икономическите показатели за 750-хилядната ромска общност в България поставят страната на предпоследно място в Европейския съюз само преди Румъния.

Анализаторите са съгласни, че при комунизма ромските малцинства са имали по-добри условия на живот и значително по-голяма трудова заетост.

Като позитив от онези времена изследователите посочват и военната служба, която младите роми са отбивали заедно с връстниците си от други етноси. Соцказармата е била своеобразна школа и за ограмотяване, придобиване на професионални умения и за етническо съжителство.

Ромите можели и сами да се погрижат за подобряване на жилищната си среда? Като слабост изследването отчита липсата на програми за задържане и за солидно професионално обучение на ромите в училищата. Голяма част от отпусканите европейски средства за интеграция на ромите в България, Румъния, Чехия, Словакия и Унгария или не се усвояват за целите на ромското включване, или с тях се злоупотребява.

Едно от предложенията на либералите тук включва помощ за ромите така, че те сами да започнат да изграждат благоустроени жилища за семействата си с помощта на средства от европейските програми. Не на последно място това би им осигурило и възможност да повишат квалификацията си за работа в строителството.

Като пълно фиаско в изследването се определят опитите за самонаемане и за предприемачески инициативи сред ромите посредством изгодни целеви кредити.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: