Потребители се жалват от бТВ на еврокомисар Нели Крус

Потребители се жалват от бТВ на еврокомисар Нели Крус
Асоциацията на потребителите на телекомуникационни услуги с председател Янаки Ганчев (на преден план) е изпратила писмо до Нели Крус с оплакване от бТВ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Потребители се оплакаха на еврокомисаря за новите технологии и заместник-председател на ЕК Нели Крус от нелоялна търговска практика от страна на бТВ.

Представители на Асоциацията на потребителите на телекомуникационни услуги са изпратили писмо до Нели Крус с информация за нарушаване на конкуренцията на пазара и разпределянето му в полза на свързани лица. 

Писмото е изпратено и до председателя на СЕМ Георги Лозанов и до председателят на КРС Веселин Божков, съобщи на пресконференция председателят на асоциацията Янаки Ганчев, цитиран от БГНЕС.

Пресконференцията бе във връзка със спирането на сигнала на бТВ към сателитния оператор „Булсатком", който беше обвинен за неплащане на задължения към медията.

На пресконференцията нарекоха решението на ТВ7 да последва примера на бТВ и да прекрати излъчването на програмите си по „Булсатком" "някаква криворазбрана съпричастност, солидаризация".

Пламен Петков от „Булсатком" заяви, че операторът няма задължения към телевизията. В хода на пресконференцията стана известно, че бТВ ще излъчва програмите си в мрежата на сателитния оператор за празниците.

Представителят на доставчика пък изрази надежда преговорите между двете страни да се върнат в нормалните търговски параметри. 

„Сигналът на bTV Media Group през мрежата на Булсатком ще бъде възстановен днес, като предложението е в следващите дни да се мине в режим на нормални търговски преговори, за да не бъдат ощетени абонатите," съобщи Пламен Петков.

Договорите ще бъдат изпълнявани така, както са сключени – до 31 декември, добави той.

Маргарита Георгиева - изпълнителен директор на Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО), отбеляза, че ако при „Булсатком" проблемът е отчасти решен, то подобен проблем остава при много от членовете на асоциацията, в която има 21 кабелни оператори.

По думите й, причината, поради която се появява проблем, е желанието на бТВ да предлага всички свои телевизии в пакет и затова тя препоръча медията да предприеме стъпки за гъвкав модел на предлагане на продуктите.

След като бТВ заяви в събота, че спира излъчване на сигнал към „Булсатком" поради неуредени финансови отношения, 21 кабелни оператори съобщиха, че спират да излъчват програмите на медийната група поради едностранното прекратяване на договорите от нейна страна.

Сигналът на бТВ  бе спрян в 3:00 часа сутринта в събота, като според телевизията причината е в това, че „Булсатком" системно не плаща задълженията си, които са в големи размери.

Операторът пък изтъква пред абонатите си друга причина - че не приема предложената от телевизията нова цена, която е 3 пъти по-висока от досегашната, защото това би довело до поскъпване на абонамента за клиентите. 

„Булсатком" отрича, че има просрочени задължения „съгласно уточнените срокове в договора, подписан между двете страни". Според него „спирането на сигнала от страна на bTV Media Group би било нарушение на действащия към момента договор".

Телевизията твърди освен това, че „Булсатком" декларира и по-малък от реалния брой свои абонати, с което допълнително сериозно ощетява възможностите й за инвестиции в повече ново, качествено съдържание за зрителите.

Независимо, че няма решение по казуса с „Булсатком", бТВ връща сигнала си към абонатите на оператора за празниците, съобщиха в неделя по обяд от медийната група.

От медията са категорични, че ако „Булсатком" не гарантира промяна в търговските си практики в предстоящите дни, твърде вероятно е да не се стигне до подписване на нов договор от 1 януари 2013 г. за излъчването на програмите на бТВ.

#Янаки Ганчев #бТВ #„Булсатком" #Нели Крус #СЕМ #КРС #ТВ7

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"