Европейският фискален съюз вече буксува

A A+ A++ A

Инициативата за нов фискален съюз в рамките на ЕС, приета от 23 страни на последната среща на европейските лидери за 2011 г., вече се изправя пред сериозни затруднения заради ратификацията си.

В няколко страни вече се формира съпротива срещу новия европакт, който беше съгласуван по време на срещата на Европейския съвет, предаде австрийският вестник „Ди Велт“, при това без да се брои Великобритания, която наложи вето върху премането на инициативата за нови фискални правила в рамките на целия ЕС в отговор на дълговата криза.

Новият договор за създаването на фискален съюз трябва да бъде приет до март 2012 година. Но освен Великобритания, която още от самото начало наложи вето, срещу договора може да се противопоставят още пет държави, съобщава „Ди Пресе“.

След Великобритания новият договор може да бъде блокиран от Финландия, Чехия, Ирландия, Швеция и Унгария.

Във Финландия за приемане на предложението е нужно квалифицирано мнозинство в парламента. Най-вероятно обаче няма да бъде получена подкрепата на опозиционната партия „Истински финландци“.

Ирландският премиер ще трябва да проведе референдум за споразумението през следващата година, което може да означава, че договорът няма да може да бъде приет през март 2012. Така фискалният съюз може да има съдбата на Лисабонския договор, чието влизане в сила бе забавено с две години, след като първо бе отхвърлен от ираландците в референдум и одобрен на втори референдум.

#ЕС #Европейски съюз #Великобритания #Чехия #Унгария #Швеция #Ирландия #Финландия #вето #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"