Ангелов: Военните трябва да са по-добре платени

Ангелов: Военните трябва да са по-добре платени
Относно проекта за многоцелевия изтребител, Ангелов посочи, че бъдещите преговори ще стъпят върху оценките на експертния екип. Той обясни, че не е важно кога е произведен самолетът, а още колко живот има. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В интерес на военнослужещите е да служат повече и с по-високо възнаграждение, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов.

Според Ангелов освен това е необходимо да се дава път и на младите високообразовани и подготвени кадри, предадоха БТА и Дарик.

Министърът съобщи, че от началото на 2012 г. досега от армията са освободени 194 офицери със звание майор или капитан трети ранг, от които едва 15 имат завършена военна академия. Той каза, че останалите или не са искали, или не са имали възможност да се развиват.

От всички офицери със звание полковник, напуснали системата, едва трима са завършили военни колежи в чужбина.

„Затова твърдя, че добре подготвените кадри избраха да продължат да служат", каза Аню Ангелов.

658 са военнослужещите, които са се пенсионирали  през 2012 г. по сега действащия закон, като за сравнение военният министър посочи, че за същия период на 2011 г. напусналите по същата причина са 641.

„Вълна от напускащи няма", категоричен бе министърът.

Относно проекта за многоцелевия изтребител, Ангелов посочи, че бъдещите преговори ще стъпят върху оценките на експертния екип. Той обясни, че не е важно кога е произведен самолетът, а още колко живот има.

Според министъра парламентът е гарант за прозрачността и за приемствеността при реализирането на проекта за закупуването на такъв самолет.

„Тази форма на придобиване на въоръжение - преговори с държава и сключване на междуправителствен договор, е напълно законна и по българското, и по европейското законодателство. И този подход изключва каквито и да са корупционни практики, което не може да се каже за която и да е обществена поръчка", коментира Ангелов.

#министър на отбраната #офицери #кадри #образование #млади #заплати #военни #Аню Ангелов #изтребител

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"