Най-вкусните рецепти с патладжан за лятото

Най-вкусните рецепти с патладжан за лятото
A A+ A++ A

Патладжанът е един от най-популярните зеленчуци през летния сезон. Той е не само вкусен, но и изключително полезен, богат на витамини и минерали. Представяме ви пет невероятни рецепти с патладжан, които ще ви впечатлят и ще добавят свежест и вкус към вашето меню.

1. Гръцка мусака

Съставки:

  • 2 големи патладжана
  • 500 г кайма (смесена)
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 консерва нарязани домати
  • 1 чаша вода
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 1/2 чаена лъжичка риган
  • 1/2 чаена лъжичка кимион
  • 1/2 чаена лъжичка червен пипер
  • 1 кг картофи
  • 2 яйца
  • 200 мл прясно мляко
  • 100 г настъргано сирене

Инструкции:

  1. Нарежете патладжаните на кръгчета и ги посолете. Оставете ги да се отцедят за около 30 минути. След това ги изплакнете и подсушете.
  2. Загрейте фурната на 180°C.
  3. В тиган запържете лука и чесъна до златисто. Добавете каймата и гответе, докато стане ронлива.
  4. Добавете нарязаните домати, водата, солта, черния пипер, ригана, кимиона и червения пипер. Гответе още 10 минути.
  5. Обелете и нарежете картофите на тънки филийки.
  6. В тава редувайте слоеве от патладжани, картофени филийки и месна смес. Повторете, докато свършат продуктите.
  7. Смесете яйцата и млякото и залейте мусаката. Поръсете с настърганото сирене.
  8. Печете около 45 минути или до златиста коричка.

2. Пълнени патладжани с киноа и зеленчуци

Съставки:

  • 2 средни патладжана
  • 1 чаша киноа
  • 1 морков
  • 1 чушка
  • 1 домат
  • 1/2 чаша грах
  • 1/4 чаша сушени домати
  • 1/4 чаша нарязани орехи
  • 2 скилидки чесън
  • 2 супени лъжици зехтин
  • Сок от половин лимон
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Магданоз за гарниране

Инструкции:

  1. Нарежете патладжаните наполовина и издълбайте вътрешността им.
  2. Сварете киноата според инструкциите на опаковката.
  3. Запържете лука и чесъна в зехтина до златисто. Добавете моркова и чушката и гответе още 5 минути.
  4. Добавете нарязаните домати, граха и сушените домати. Гответе още 10 минути.
  5. Смесете сварената киноа със зеленчуковата смес и добавете орехите, лимоновия сок, солта и черния пипер.
  6. Напълнете патладжаните със сместа и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 30 минути.
  7. Гарнирайте с магданоз преди сервиране.

3. Салата Капрезе с Патладжан

Съставки:

  • 1 голям патладжан
  • 2 домата
  • 1 топка моцарела
  • 1/4 чаша босилек
  • 2 супени лъжици зехтин
  • Балсамов оцет на вкус
  • Сол и черен пипер на вкус

Инструкции:

  1. Нарежете патладжана на тънки филийки и ги запечете на грил или в тиган до златисто.
  2. Нарежете доматите и моцарелата на филийки.
  3. Подредете патладжаните, доматите и моцарелата в чиния, като редувате слоевете.
  4. Поръсете с босилек, зехтин, балсамов оцет, сол и черен пипер.

4. Баба Гануш

Съставки:

  • 2 средни патладжана
  • 2 скилидки чесън
  • 1/4 чаша сусамова паста (тахан)
  • Сок от половин лимон
  • 2 супени лъжици зехтин
  • Сол на вкус
  • Червен пипер на вкус
  • Няколко листа магданоз за гарниране

Инструкции:

  1. Изпечете патладжаните във фурната на 200°C за около 40 минути или докато омекнат.
  2. Издълбайте вътрешността на патладжаните и я поставете в блендер.
  3. Добавете чесъна, сусамовата паста, лимоновия сок, зехтина, солта и червения пипер.
  4. Блендирайте до гладка консистенция.
  5. Сервирайте баба гануш с хляб или зеленчукови пръчици и гарнирайте с магданоз.

5. Печени патладжани с мед и горгонзола

Съставки:

  • 2 средни патладжана
  • 100 г горгонзола
  • 2 супени лъжици мед
  • 1 супена лъжица зехтин
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Няколко листа рукола за гарниране

Инструкции:

  1. Нарежете патладжаните на половинки и ги намажете със зехтин.
  2. Печете в предварително загрята фурна на 200°C за около 30 минути или докато омекнат.
  3. Натрошете горгонзолата и я разпределете върху патладжаните.
  4. Запечете още 5 минути, докато сиренето се разтопи.
  5. Полейте с мед и поръсете със сол и черен пипер.
  6. Сервирайте с рукола и хрупкав хляб.

Тези рецепти с патладжан ще ви позволят да се насладите на вкусовете на лятото и да приготвите здравословни и вкусни ястия за цялото семейство. Приятен апетит!

#бабина рецепта #рецепта #електронна рецепта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Анкета

Колко пъти ще ходихте на почивка това лято?