Обама номинира сенатор Кери за нов държавен секретар

Обама номинира сенатор Кери за нов държавен секретар
Шансовете на сенатора за поста се увеличиха, след като преди седмица фаворитът на Обама – американският посланик в ООН Сюзън Райс, поиска от президента да изтегли името й от списъка на потенциалните кандидати за поста на Хилари Клинтън. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Американският президентът Барак Обама е номинира в петък сенатора на Мазачузетс  Джон Кери за следващ държавен секретар, предадоха световните агенции, цитирани от БТА и „Дневник".

Сенаторът от Демократическата партия ще заема поста на Хилари Клинтън в новата администрация на Обама, след като Клинтън вече заяви, че не иска да бъде държавен секретар по време на втория мандат на президента, който започва от 21 януари.

Според американския държавен глава Кери е най-подходящият човек да ръководи американската дипломация през следващите години.

„Знам, че ще бъдете един невероятен държавен секретар", каза Обама, обръщайки се към сенатора, прибавяйки, че целият живот на Кери го е подготвил за кариерата на дипломат номер едно на САЩ и изрази надежда, че Сенатът ще одобри бързо номинацията.

Шансовете на сенатора за поста се увеличиха, след като преди седмица фаворитът на Обама – американският посланик в ООН Сюзън Райс, поиска от президента да изтегли името й от списъка на потенциалните кандидати за поста на Хилари Клинтън.

Райс беше подложена на унищожителна критика за коментарите си във връзка с атентата срещу американската мисия в Либия на 11 септември.

Заради тях някои влиятелни републиканци заплашиха да блокират избора й за държавен секретар, ако бъде предложена.

69-годишният дипломат е председател на комисията по външни отношения в Сената. През 2004 г. беше кандидат за президент на американските демократи, но загуби от Джордж Буш.

Кери е роден на 11 декември 1943 г. в Денвър, щата Колорадо. Баща му - Ричард Кери също е бил дипломат, който бил доброволец на различни фронтове по време на Втората световна война.

Джон Кери е учил в престижния Йейлски университет, където през 1966 г. завършва политология, след което записва право в Бостънския колеж, където защитава докторат през 1976 г.

В периода 1966 - 1969 г. Кери е зачислен в американските военноморски сили и е изпратен във Виетнам, където командва десантен катер в долината на река Меконг.

Отличен е с множество медали заради военната си кариера. След завръщането си от Виетнам води кампания против войните и създава Организацията на американските ветерани от Виетнам срещу войните.

Сегашната, втора съпруга на сенатора е Тереза Хайнц, вдовица на бившия сенатор и бизнесмен Хенри Джон Хайнц. Кери има две дъщери - Александра и Ванеса, които са от първия му брак с Джулия Стимсън Торн. Тереза Хайнц пък има трима синове от първия си брак - Джон, Андрю и Крис.

Кери обича уинсърф и хокей,  харесва ловуването. През свободното си време свири на бас китара, фен е на „Бийтълс".

#САЩ #Барак Обама #Президент на САЩ #Джон Кери #Хилари Клинтън #сържавен секретар на САЩ #Белия дом #ООН #Сюзън Райс #Либия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »