Монти подаде оставка

Монти подаде оставка
Италианският президент трябва да разпусне парламента в следващите дни, а парламентарните избори ще се състоят през февруари, вероятно на 24-ти. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Италианският премиер Марио Монти, оглавяващ от година технократско правителство след падането на кабинета на Силвио Берлускони, подаде оставка, съобщиха от канцеларията на президента  Джорджо Наполитано.

По-рано този месец Монти заяви, че ще се оттегли от поста си, след като двете камари на италианския парламент приемат бюджета за 2013 г.

След като депутатите приеха новия бюджет в петък, по време на последното министерско заседание за  2012 г. Монти съобщи, че „има намерение да отиде при президента Джорджо Наполитано и лично да му връчи оставката си", предадоха световните агенции, цитирани от Дарик.

В неделя по обяд Монти ще даде  традиционната годишна пресконференция, на която ще представи работата на Кабинета през 2012 г. Очаква да обяви и бъдещите си политически планове.

Италианският президент трябва да разпусне парламента в следващите дни, а парламентарните избори ще се състоят през февруари, вероятно на 24-ти, информират „Ройтерс" и Дарик.

Още в събота Наполитано ще започне и консултации с политическите лидери, за да реши какви ще бъдат следващите стъпки за разрешаване на политическата криза в страната. Той е помолил Монти да продължи да изпълнява текущите задължения.

През последните седмици се появи информация, че Марио Монти може да се кандидатира за следващите парламентарни избори, като Берлускони дори каза, че ако Монти оглави сдружение на умерените сили, то той ще се оттегли от предизборната надпревара в негова полза.

#министър-председател на Италия #Марио Монти #бюджет #оставка #президент на Италия #Джорджо Наполетано

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници