Адвокатите на Килърите сезират съда в Страсбург

Адвокатите на Килърите сезират съда в Страсбург
Адвокатите на подсъдимите по делото „Килърите" дадох пресконференция на 21 декември 2012 г. На снимката: Розалия Апостолова и Иво Найденов, БГНЕС
A A+ A++ A

Адвокатите по делото „Килърите" обявиха, че смятат да сезират съда в Страсбург заради нарушаване на правата на подсъдимите.

Делото приключи в четвъртък с осъдителни присъди, три доживотни без право на замяна получиха Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев.

Петър Стоянов – Сумиста, Васил Костов – Кеца, Янко Попов – Туцо, бизнесменът Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев са съдени за участие в организирането на три убийства – на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев, в нанасянето на две телесни повреди, два палежа и един взрив.

Защитниците заявиха, че процесът е с определен край от започването му, а подсъдимите са заложници на нечии амбиции, предаде Дарик.

Според адвокатите шуменската прокуратура и съд не са независимите институции, а правилните и те не разбират защо вътрешният министър Цветан Цветанов е предрекъл предварително в свое интервю, че обвиняемите ще бъдат осъдени и че това е успех на МВР.

По думите на защитата, през цялото време на процеса шефът на антитерористичния отдел на ГДБОП Валентин Цоновски е присъствал в съдебната зала.

Адвокатите на Стоянов, Вълев и Костов смятат още, че по време на делото са допуснати редица правни абсурди.

Шуменският окръжен съд призна Стоянов за виновен в организирането на убийствата на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев, като доживотната присъда е за всяко от трите престъпления, а за ръководенето на организираната престъпна група Сумиста получи 15 години затвор.

За подбудителство и помагачество на два побоя и палеж Стоянов получи присъди от три до 10 години.

Кеца пък бе признат за виновен по пет обвинения. Янко Попов – Туцо, получи 17 години затвор за убийството на Румен Рачев.

За другите двама държавното обвинение поиска доживотен затвор за Петър Атмаджов и 20 години за Райчо Стойнев.

Попов е с обвинение за участие в убийството на Рачев, както и за участие на високо ниво в организираната престъпна група на Сумиста.

Петър Атмаджов е участвал в убийствата на двама души, отговорен е и за нанасянето на две телесни повреди.

Райчо Стойнев, който е хижар в хижа „Вада" в Рила, е укривал двамата физически убийци на Румен Рачев – Владимир Филев и Георги Трифонов.

#Килърите #дело #затвор #доживотен затвор #Петър Стоянов #Сумиста #Васил Костов #Янко Попов #Туцо #Георги Вълев #Петър Атмаджов #Райчо Стойнев #адвокати #съд #Страсбург #човешки права #защита

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"