Синята коалиция атакува пред КС единното платежно за данъци и осигуровки

Синята коалиция атакува пред КС единното платежно за данъци и осигуровки
Съпредседателят на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов заяви, че искането е било подписано от 49 депутати и е подкрепено от БСП, ДПС и независими депутати. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Синята коалиция атакува пред Конституционния съд (КС) текстове от промените в Закона за ДДС, свързани с реда на погасяване на данъчните задължения и осигурителните вноски от физическите лица.

През октомври депутатите приеха промени в закона за ДДС, с които се въведе единното платежно нареждане за данъци и осигуровки, без тези за универсалните фондове, имаше възражения заради реда на погасяване, в случаите когато лицето има просрочени задължения и не погасява всичко.

Промяната засяга най-вече хората с прекъснати здравни права. Специално за здравноосигурителните вноски се дава възможност хората да заявят кое от задълженията си погасяват, за да могат да ползват здравни услуги.

Съпредседателят на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов заяви, че искането е било подписано от 49 депутати и е подкрепено от БСП, ДПС и независими депутати, информира БТА.

Според Костов, става дума за текстове от закона за ДДС, с които се променя Данъчно-осигурителният процесуален кодекс и се накърняват основни права.

Лидерът на ДСБ смята, че по този начин изрично се разпореждало на длъжниците при няколко публични задължения, установени от НАП, които те не са в състояние да погасят едновременно до започване на принудителното им събиране, да погасяват тези, чиито срок изтича най-рано, освен ако в закона не е предвидено друго.

По думите на Костов така се нарушава конституционният принцип на финансиране на осигурителната система, тъй като имало опасност от НОИ да „прихванат здравни вноски и хората да загубят правото си на инвалидизация и здравно осигуряване".

„Ако поправките останат в този вид, е налице груба намеса в отношенията между работодателя и работника, когато от служителя се вземат неплатени от работодателя вноски",  посочи Костов.

Той бе категоричен, че е недопустимо смесването на данъчните задължения с осигурителните вноски, при които институциите дължат обратна услуга на гражданите.

„Данъчните задължения са безвъзмездни, държавата има само най-общи отговорности - да гарантира сигурност, достъп до образование. Този закон лишава хората от права", допълни Костов, който бе убеден, че КС ще уважи искането на депутатите.

#Синята коалиция #КС #Конституционен съд #ДСБ #Иван Костов #Закон за ДДС #данъчни задължения #НОИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници