Строителството на „Южен поток“ в България започва 2013 г.

Строителството на „Южен поток“ в България започва 2013 г.
В най-скоро време се очаква да бъдат утвърдени графикът за строителството на „Южен поток“ на българска територия, както и планът за пускане в експлоатация на мощностите в българския участък. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Строителството на газопровода „Южен поток“ на територията на България ще започне през юни 2013 г.

Решението на Съвета на директорите на руската енергийна компания „Газпром“ бе взето по време на последното за 2012 г. заседание, предаде БНР.

В най-скоро време се очаква да бъдат утвърдени графикът за строителството на „Южен поток“ на българска територия, както и планът за пускане в експлоатация на мощностите в българския участък.

Строителството на морския участък от газопровода също се подготвя усилено, като тръбите ще започват от компресорната станция „Руская“ край град Анапа и ще излизат на българския бряг в района на Галата.

Компанията, която отговаря за строителството на морския участък, вече е започнала инженерните проучвания и разработването на проектната документация, като в момента текат преговори и с конкретни потенциални изпълнители на проекта по дъното на Черно море.

Доставките на газ по „Южен поток“ трябва да започнат в края на 2015 г., като очакваната максимална мощност на газопровода е 63 млрд. куб. м годишно.

Междувременно „Газпром“ работи и по разширяването на газотранспортната система от „Южен коридор“ на територията на Русия, която трябва да осигури необходимите количества газ за новия трансевропейски тръбопровод.

По време на парламентарния контрол в петък министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев заяви, че България няма да иска от ЕС да разреши изключение от принципа за достъп на трети страни до инфраструктурата на „Южен поток“, предаде „Дневник“.

Добрев поясни, че има уговорка между всички страни – членки на ЕС, и еврокомисаря по енергетика Йотингер Европейската комисия да преговаря с „Газпром“.

По думите на енергийния министър ЕК ще намери общо решение за всички държави, „а не всяка държава да решава дали да иска един или друг вид дерогация“, добавяйки, че няма опасност България да бъде снакционирана финансово от ЕС заради участието й в руския газопровод.

#Анапа #тръби #Черно море #„Газпром" #строителство #България #„Южен поток" #газопровод #газ #Делян Добрев #ЕС #ЕК #министър на икономиката #енергетиката и туризма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници